Ponovo najavljena dekriminalizacija policije

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2016, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo najavljena dekriminalizacija policije

Ministar unutrašnjih poslova najavio je Nebojša Stefanović da će policija biti dekriminalizovana do kraja godine.

Na pitanje na osnovu čega će biti otpušeni ljudi, ukoliko ne bude prijava protiv njih, Stefanović je rekao da nikada nije pomenuo reč otpuštanje.

"Ja sam rekao da će se policija dekriminalizovati. A šta to znači, videćete do kraja godine i naravno da ćemo sve raditi u skladu sa zakonom", rekao je Stefanović.

On je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da će se tražiti zakoniti načini da se suzbije takva vrsta ponašanja unutar policije.

"Poslaćemo jasnu poruku ne samo onima na rukovodećim mestima već i onima koji misle da to što ostvaruju kontakte sa kriminalnim grupama za neku malu dobit ili ako neko daje informacije, apsolutno nećemo tolerisati", rekao je Stefanović.

On je kazao da je ranije rekao da ne može da garantuje da će za apsolutno svakog biti nađeno dovoljno dokaza, ali da to ne znači da neće biti nastavljeno sa pokušajima.

"Pokušaćemo da do kraja godine odradimo najveći deo posla, a to smo radili i pre. Sektor unutrašnje kontrole je podneo nekoliko stotina krivičnih prijava protiv pripadnika policije", rekao je Stefanović i dodao da nisu svi bili u vezi sa kriminalnim klanovima, ali da neki jesu.

S druge strane, poznavaoci upozoravaju: kriminalni, nije jedini uticaj od kojeg treba osloboditi policiju.

"Deo rešenja jeste da se pogleda ko su loši momci u policiji, ali to ne može da se uradi ako se ne pogleda i ko su loši momci među političarima, odnosno, ko su ti koji dozvoljavaju da se i kriminalci mešaju u istrage ili usmeravaju istrage u smeru koji njima odgovara, a odvraća od nekih drugih tema koje bi pošteni policajci hteli da istraže", kaže Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Upravo inspektor iz Niša, Nebojša Blagotić, tvrdi da je zbog poštenja, od policije u kojoj radi 36 godina, u septembru prošle dobio kaznu. Umesto kriminalizovanih kolega, sklonjen je on. Penzionisan je pre vremena jer je pokušao da ubrza istragu finansijski i medijski poznatih lica.

"Tražilo se obrazloženje zašto mi to tražimo, a onda se javio i direktor policije, bivši - Milorad Veljović i tražio je da napišem jedan detaljan izveštaj šta sam uradio, a naročito ga je interesovalo šta planiram dalje. Ja sam mu to napisao 6. oktobra, a odgovor sam dobio 7. oktobra u vezi toga, gde mi je on doneo rešenje o penzionisanju", rekao je za N1 Blagotić.

Inspektor iz Niša i pored brojnih žalbi nije vraćen na posao.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se najavljuje dekiminalizacija policije. Ministar Stefanović je isto to najavljivao više puta tokom prošle godine. Naime, on je tada izjavljivao da će u okviru reforme policije do kraja kraja 2015. u policiji biti otpušten veliki broj tehnoloških viškova i kriminalizovanih policajaca. Potom je rok pomeren do februara 2016. Međutim, to se do danas nije dogodilo.

Autor: N1, 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.