Počinje Novosadski književni festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 05:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Novosadski književni festival

NOVI SAD -

Peti međunarodni novosadski književni festival otvara se večeras na Trgu mladenaca. Do 2. septembra oko 70 stranih i domaćih pisaca čitaće pesme i prozu na otvorenom prostoru.

"Književnost mora da se služi jezikom spektakla da bi skrenula pažnju na sebe", rekao je, između ostalog, za Radio Novi Sad direktor Festivala Jovan Zivlak.

Peti Međunarodni novosadski književni festival, kako je najavljeno, otvoriće u 21 sat na Trgu mladenaca pokrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretar za kulturu Milorad Đurić.

Prilog novinara Radio Novog Sada Laraza Kaurina.

Bogat program za ljubitelje književnosti

Osim na tom, središnjem mestu festivala, pisci će se okupljati i na još nekoliko prostora, čitati svoja dela, razgovarati s posetiocima, a veče u sredu rezervisano je za bugarskog pesnika Ljubomira Levčeva, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade "Novi Sad".

Ljubiteljima književnosti predstaviće se i jedan od najznačajnijih francuskih pesnika Lionel Rej, čiji će sagovornik biti njegov zemljak Serž Pej, pesnički performer i istraživač koji će govoriti i o eksperimentalnoj francuskoj sceni.

Među mnogobrojnim renomiranim i nagrađivanim piscima iz naše zemlje i sveta, koji će biti na tom festivalu, su i Hans Til iz Nemačke, Kristina Heselhold i Tomas Berg iz Danske, Aleksandar Orlov i Sveta Litvak iz Rusije, Rumun Jon Mirča i Englez Metju Keli.

Od domaćih pisaca tu će biti Dragan Velikić, Slobodan Vladušić, Jovica Aćin, Dragan Jovanović Danilov, Ana Ristović i drugi.

U okviru manifestacije će, 31. avgusta u podne, u sremskokarlovačkom Magistratu, mladom novosadskom pesniku Branislavu Živanoviću biti uručeno priznanje "Brankova nagrada".

Biće predstavljena tematska sveska bugarskog časopisa "Slovoto dnes", u kojoj je zastupljeno više od 30 savremenih srpskih pisaca, a posebno će biti zanimljivo slem takmičenje, za koje je konkurisalo 30 mladih pisaca.

Komisija Društva književnika Vojvodine izabrala je 12 takmičara za prvo veče, a publika će za finalno veče izabrati petoro kao i konačnog pobednika.

U okviru Festivala pisaca biće održan i simpozijum posvećen odnosu književnosti i moći, ozbiljna i aktuelna tema unutar koje će pisci i filozofi "ispitivati poziciju književnosti u veku nasilja".

Festival je izdao i "Antologiju Brankove nagrade", u koju je uključeno više od 50 pesnika sa po dve pesme, a za jubilej, 50. dodelu tog priznanja, biće organizovana svečana promocija, na kojoj će učestvovati desetak dosadašnjih dobitnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.