Počast: Novi hrvatski film

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2010, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Počast: Novi hrvatski film"

NOVI SAD - Selekcija "Počast: Novi hrvatski film" predstaviće publici festivala Sinema siti (Cinema City) u Novom Sadu, koji se održava od 5. do 12. juna, sedam novih ostvarenja koja dolaze iz jedne od najinteresantnijih kinematografija u regionu.

Programom filmova iz najnovije hrvatske produkcije Festival želi da skrene pažnju na jednu od najdinamičnijih kinematografija na prostoru jugoistočnog Balkana.

Program „Počast: Novi hrvatski film" se realizuje u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i na ovaj način iskazana je obostrana želja da se oplemeni već uspešno započeta saradnja između hrvatske i srpske kinematografije, koje poslednjih godina blisko, i sa vidnim rezultatima, sarađuju na planu koprodukcija.

Hrvatski glumac, reditelj i producent Dejan Aćimović predstaviće se svojim igranim filmom „Moram spavat, anđele", ljubavnom pričom i dramom jedne porodice,  smeštenom u sedamdesete godine prošlog veka u malom hercegovačkom gradu. U okviru selekcije biće prikazan i njegov dokumentarni film "Hrabro i na rezultat", koji se bavi životom slepog hrvatskog atlete Petra Bešlića, paraolimpijca, i koji je svojstven vodič  kroz svet slepih, ali i kroz mesta gde su skriveni naši vlastiti strahovi od različitog.

Romantična komedija reditelja Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele", proglašena je za najbolji film po glasovima publike na Filmskom festivalu u Puli, priča je o ostrvskom poštaru, jednom od omiljenih ljudi u malenom mestu, koji zna sve tajne meštana jer krišom otvara poštu ostrvljana, brzo je prirasla za srce publici i film bio je najgledaniji u Hrvatskoj prošle godine.

 Kontroverzni višestruko nagrađivani film reditelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića "Crnci" predstavlja one najmračnije aspekte hrvatskog „domovinskog rata", prikazujući monstruoznosti odreda specijalaca na tajnoj misiji u trenutku kad je na snazi primirje.

Radnja filma "Kenjac" (na fotografiji), autora Antonia Nuića, dešava se na leto 1995, kada glavni junak Boro posle sedam godina odlazi sa svojom suprugom Jasnom i sinom Lukom u selo Drinovce. U toku dve nedelje Boro, koga tumači Nebojša Glogovac, uspeće da razreši svoje nerazumevanje sa bratom (Emir Hadžihafisbegović) i naučiće i sam da bude bolji otac i suprug, u čemu će bitnu ulogu "odigrati"  - jedan magarac.

Omnibus "Zagrebačke priče" potpisuje jedanaest hrvatskih autora i predstavlja izvrstan primer dobro izbalansiranog kolektivnog autorskog rada u jednom filmu, a producent filma je poznato ime hrvatske kinematografije Boris T. Matić (Karaula, Kenjac, Bjuik Rivijera). Film Branka Schmidta, "Metastaze", pobednik je 38. FEST-a, i dobitnik Zlatne Arene na Filmskom festivalu u Puli 2009. godine. Film prati sudbinu četvorice zagrebačkih prijatelja iz kvarta, koji nikako ne uspevaju da se integrišu u društvo, poručuju organizatori.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.