Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po nalogu izvršitelja 23.000 obustava penzija

Penzijsko invalidski fond (PIO) trenutno sprovodi 23.000 obustave penzija na osnovu rešenja izvršitelja, najviše za dugovanja penzionera za struju, komunalije i telefon, pišu Novosti.

U Fondu nagašavaju da je reč o broju obustava a ne penzionera, jer jedan penzioner može imati više od jednog izvršenja na penziju koju prima.

Prema zakonu koji se sprovodi od 1. januara ove godine, izvršenje na penziju se može sprovesti do trećine iznosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << penzije. Ako ona ne prelazi iznos prosečne penzije, penzioneru se može mesečno na ime duga uzeti do četvrtine penzije, dok se izvršenje na penziji koja ne prelazi najniži iznos može sprovesti do njene desetine.

Do kraja prošle godine zakon je predviđao da se obustava može sprovoditi do dve trećine penzije.

U tekstu se navodi i da je PIO dužan da sprovodi izvršenje u isnosu koji je utvrdio uzvršitelj, a ako penzioner ima neku primedbu mora se obratiti - izvršitelju. Tek ako Fondu stigne novi zaključak izvršitelja ili suda, može se nešto promeniti.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Penzionerima zbog dugova prinudno naplaćuju račune za komunalije: Po nalogu izvršitelja aktuelno 23.000 obustava

Izvor: Večernje novosti, 14.Jan.2020

Fond PIO ne vodi evidenciju prema vrsti dugovanja NAGOMILANI dugovi za struju, komunalije i telefon najčešći su razlozi zbog kojih Fond PIO obustavlja isplatu penzija, a na osnovu rešenja izvršitelja. U ovom trenutku sprovode se oko 23.000 obustava. U Fondu, međutim, naglašavaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.