Izvor: Luftika.rs, 01.Dec.2021, 16:49

Pljušte prijave protiv Pinka i rumunomrsca Bokana, REM pokrenuo postupak

U izveštaju Službe za nadzor i kontrolu Republičkog regulatornog tela za elektronske medije (REM) navodi se da se da je pokrenut postupak po službenoj dužnosti protiv televizije Pink zbog gostovanja reditelja Dragoslava Bokana i njegovih uvreda upućenih na račun opozicione političarke Marinike Tepić.
Podsetimo, reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink je, komentarišući blokade puteva širom Srbije u subotu, vređao potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << osnovi. Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja.
U izveštaju REM-a navodi se da povezivanje nečijeg političkog delovanja sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi predstavlja diskriminaciju.
U izveštaju se napominje da je „negativan stav o Mariniki Tepić postavljen u kontekst njenog pripadanja nacionalnoj manjini, pa je čak kao takva označena kao nacionalni neprijatelj, pozivajući državu da uspostavi mehanizme odbrane, što na način na koji je prezentirano predstavlja poziv na nacionalnu i državnu konfrontaciju sa rumunskom manjinom“.
“Povezivanje nečijeg političkog delovanja, ocenjenog kao štetno i neprijateljsko, sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi, te pozivanje na zaštitu od takvog delovanja, objavljeno u televizijskom programu, bez odgovarajuće reakcije voditelja na način kako to traži član 4 st. 2 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, znači diskriminaciju rumunske nacionalne manjine, odnosno diskriminaciju Marinike Tepić po osnovu njene navedene pripadnosti rumunskoj nacionalnog manjini”, navodi se u izveštaju REM-a do kog je došao portal Nova.rs.
U izveštaju se navodi da pomenut iskaz Dragoslava Bokana podrazumeva i a priori destruktivan i neprijateljski odnos rumunske nacionalne manjine u odnosu na nacionalne i državne interese, kao i poziv da se tome suprotstavi.
“Iskaz podrazumeva i a priori destruktivan i neprijateljski odnos rumunske manjine u odnosu na nacionalne i državne interese i poziv da se tome suprotstavi.Time je ispunjen uslov da slučaj bude kvalifikovan kao prekršaj člana 27 Pravilnika (Zabrana govora mržnje). Zaključak je da je sadržaj u neskladu sa članom 4 st. 2 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (Opšta obaveza) i člana 27 st. 1 istog pravilnika (Zabrana govora mržnje)”, navodi se u izveštaju.
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) podneo je prijavu protiv TV Pink zbog širenja nacionalne mržnje u emisiji “Tema dana” emitovanoj na ovoj televiziji. Pavle Dimitrijević iz Crte kaže za N1 da ovo nije pitanje “nekog člana zakona ili pravilnika o ljudskim pravima, nego elementarnog pristojnog života u demokratiji”.
Kaže da se u prijavi navodi da je došlo do “grubog nereagovanja novinara na očigledan govor mržnje” koji je ispoljio gost programa, Dragoslav Bokan.
– Novinar nijednom nije skrenuo pažnju sagovorniku da je to što govori protivzakonito. Ovo ne samo da je govor mržnje, nego govor mržnje u javnom prostoru, u mediju sa nacionalnom frekvencijom – rekao je Dimitrijević za N1.
I Romska partija podnela je krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv reditelja Dragoslava Bokana zbog toga što smatra da je koristio govor mržnje i da je vređao rumunski narod kada se obraćao potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić.
Predsednik Romske partije Srđan Šajn rekao je da očekuje da tužilaštvo uradi svoj posao i da ne ignoriše tu prijavu, kao mnoge druge.
Rumuni nisu neprijatelji Srbije, Dragoslav Bokan jeste

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Zekić o emisiji "Pinka" u kojoj je gostovao Bokan:Takav govor mržnje je nedopustiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je danas da će na vanrednoj sednici tog tela u ponedeljak biti razmotren izveštaj povodom emisije na TV Pink u kome je reditelj Dragoslav Bokan izneo uvrede na nacionalnoj osnovi protiv političarke Marinike Tepić i rumunske manjine u Srbiji..."Sigurno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.