Papa pozvao katolike u borbu protiv đavola

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa pozvao katolike u borbu protiv đavola

Đavo je živ i zdrav i radi prekovremeno, kako bi potkopao Katoličku crkvu, rekao je papa Franja.

Papa je zato pozvao svetske katolike na posebnu molitvu u oktobru kako bi ga pobedili. "Crkva treba da bude spasena od napada zloćudnog, velikog tužioca, a u isto vreme mora biti svesnija nego ikad svoje krivice, grešaka i zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i prošlosti", napisao je papa u poruci 29. septembar.

Otkad je postao Papa 2013. Franja je davao do znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da veruje u postojanje đavola. U dokumentu iz aprila o svetosti u modernom svetu spomenuo ga je više od deset puta. "Ne smemo misliti o đavolu kao o mitu, prikazi, simbolu, slikovitom izražavanju ili ideji. Ta bi nas greška dovela do manjeg opreza, bezbrižnosti i veće ranjivosti", napisao je u tom dokumentu.

Crkva je trenutno pogođena nizom skandala zlostavljanja, od Nemačke, preko Sjedinjenih Država do Čilea. U isto vreme jača i polarizacija između konzervativaca i liberala unutar Crkve.

Franjin izraz "veliki tužilac" u opisivanju sotone razljutio je jednog od njegovih najvećih kritičara, nadbiskupa Karla Mariju Vigana, bivšeg ambasadora Svete Stolice u Vašingtonu. U 11 stranica dugom saopštenju objavljenom 26. avgusta Vigano je izneo niz optužbi protiv pape i niza vatikanskih i američkih crkvenih velikodostojnika.

Optužio je Franju da je znao za seksualno zlostavljanje koje je činio američki kardinal i da nije ništa preduzeo po tom pitanju. Vigano je zaključio da je bivši šef izdvojio njega kao zamaskiranog đavola, pa je u idućoj izjavi rekao kako ga je Franja "uporedio s velikim tužiocem, sotonom, koji seje skandale i podele u Crkvi, ali da nije izgovorio njegovo ime".

Visoki vatikanski zvaničnik u nedelju je u otvorenom pismu optužio Vigana da izvodi politički napad "bez stvarnih osnova" i tačku po tačku osporio njegove optužbe protiv Pape.

Franja je u borbi protiv sotone zatražio i pomoć arhanđela Svetog Mihaila koji se u Bibliji nekoliko puta spominje kao vođa anđela koji su izbacili Lucifera iz raja. Od katolika se traži da se u oktobru mole svakodnevno i da zaključe molitvom Svetom Mihailu koja je čitana na misama do 1964. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.