Pajtić i Pastor negiraju mogućnost secesije Subotičkog okruga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić i Pastor negiraju mogućnost secesije Subotičkog okruga

NOVI SAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je optužbe da novi Statut te pokrajine omogućuje formiranje etnički zasnovanih regija.

U javnom pismu koje su potpisala 64 akademika, univerzitetska profesora i kulturna i javna radnika ranije je ocenjeno da Statut "otvara pogubne mogućnosti stvaranja države u državi i secesije Subotičkog okruga".

Javno pismo akademika prethodnih dana upućeno je na adrese predsednika i premijera Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i poslanicima Skupštine Srbije i Skupštine APV.

Pajtić je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da pismo vidi kao posledicu nerazumevanja Statuta.

"Ne bi me čudilo da mnogi potpisnici nisu ni pročitali ono što piše u Predlogu statuta", kazao je Pajtić.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor takođe je odbacio optužbe kao "neutemeljene".

"Da pomenuto pismo nisu napisali akademici, bio bih mnogo grublji u svojoj oceni, ali, zato što cenim njihov društveni položaj, mogu reći samo da su im tvrdnje neosnovane i da se ovde ne radi ni o otcepljenju Vojvodine, niti o otcepljenju nekih njenih delova", kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija kao država želi da se približi Evropskoj uniji, onda mora da se približi i njenim vrednostima, u koje se ubraja i decentralizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.