Otvoreno 54. Sterijino pozorje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno 54. Sterijino pozorje

NOVI SAD - Besedom književnika Lasla Vegela i mjuziklom "Briljantin" Pozorišta na Terazijama, večeras je u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu otvoreno 54. Sterijino pozorje, prestižni pozorišni festival na kojem će do 5. juna biti izvedeno više od 30 predstava.

Istakavši da smo danas izloženi svakovrsnim iskušenjima, da se raspao sistem vrednosti u kojem smo živeli a "novo se još uvek u mukama rađa", Vegel je naglasio da u ovom dobu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje "privremeno nazivamo" ekonomskom krizom "nikad još nije bilo veće potrebe za kulturom i pozorištem kao danas".

Žižak u ruci

"Svuda oko nas sevaju munje" i u njihovom bljesku potrebno je da u ruci držimo žižak čiji je plamen 'orijentir za našu dušu", kazao je Vegel naglasivši da je plamen tog žiška - pozorište.

"Ovogodišnje Sterijino pozorje mnogo je više od pozorišnog festivala, ono je scena naše duševne istorije, kriptogram naših bezazlenih osećanja te plemenitih ili zlih strasti" rekao je Vegel obraćajući se mnogobrojnoj publici u sali "Jovan Đorđević".

Otkriva pred nama i u nama plemenitost i zlo

Podsećajući da su sa te scene govorili klasici, kao i da su sa istog mesta govorili savremeni glumci, pisci, reditelji i drugi umetnici "da nas upozore na to koliko je teško biti savremenik", on je naglasio da je pozorište i veliki zavodnik koji čarolijom svoje umetnosti "otkriva pred nama i u nama plemenitost i zlo".

Kad je koja od tih dveju sila u nama prevladala, "ostavimo budućnosti da odluči", rekao je Vegel i, proglašavajući festival otvorenim, dodao da nas pozorište neprestano upozorava da ćemo propasti, budemo li obmanjivali sebe da smo pobedili.

"Briljantin" umesto "Maratonaca"

Umesto najavljene uvodne i takmičarske predstave "Maratonci trče počasni krug", koja je zbog povrede glumca morala da bude otkazana, Pozorje je počelo najnovijim ostvarenjem Pozorišta na Terazijama "Briljantin" u režiji Mihaila Vukobratovića, ali taj mjuzikl neće biti u konkurenciji za Sterijine nagrade.

Takmičarski program kreće od sutra dramom Vide Ognjenović "Je li bilo kneževe večere", da bi u naredne dve sedmice bilo odigrano još 15 predstava u zvaničnoj konkurenciji, od kojih je osam u Selekciji nacionalne drame i isto toliko u Selekciji nacionalnog pozorišta.

U inostranoj selekciji "Drugovi" biće odigrane tri predstave, publika će imati priliku da vidi i pet predstava teatra "Ulisis" sa Briona, dve koprodukcije, i sedam dela u okviru Pozorja mladih kao i da prisustvuje mnogim propratnim manifestacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.