Otvorena nova osnovna škola u Veterniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2009, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova osnovna škola u Veterniku

NOVI SAD - Ministar prosvete Žarko Obradović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić otvorili su danas novoizgrađenu osnovnu školu „Marija Trandafil" u Veterniku, u kojoj od 1. septembra nastavu pohađa 230 učenika od prvog do sedmog razreda.

Ta škola druga je od devet izgrađenih u okviru projekta "Poboljšanje stanja škola", za čiju je prvu fazu Evropska investiciona banka izdvojila 25 miliona evra.

U novu školu u Veterniku upisano je 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odeljenja. Osim dva prva razreda, ostali učenici do juna su nastavu pohađali u školi "Mihajlo Pupin", u tri smene i na časovima skraćenim na 40 minuta zbog prebukiranosti.

" Za razliku od drugih škola u Novom Sadu kojima je potrebno renoviranje ili nadogradnja, u Veterniku o tome više ne moraju da brinu", kaže direktorka škole, Milijana Grahovac-Kopar i dodaje da sada mogu u potpunosti da se posvete obrazovno-vaspitnom radu.

Nova škola može da primi 600 učenika. Ima 18 učionica i kabineta i veliku sportsku salu, a opremljena je i sa 40 računara, televizorima, kao i kabinetom za učenje stranih jezika.

Osim Evropske investicione banke, koja je finansirala njenu izgradnju, troškove za pripremu radova preuzeo je Grad Novi Sad.

Gradonačelnik Igor Pavličić naveo je to kao primer ulaganja gradskog novca u poboljšanje obrazovanja i naveo da će to i ubuduće podržavati.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da do kraja godine očekuje i drugu fazu projekta "Poboljšanje stanja škola", odnosno novi ugovor sa Evropskom investicionom bankom na još 50 miliona evra.

"To će biti usmereno i za završetak škola koje su započete, za nabavku opreme i za izgradnju školskih sala. Ovo pominjem zato što ćemo uporedo sa brojnim pitanjima u vezi sa kvalitetom obrazovanja u Srbiji, iduće godine ta sredstva usmeriti ka opremanju škola", rekao je Obradović.

U Srbiji ima više od 1.800 škola kojima je potrebno renoviranje, na šta će novac najpre biti usmeren, kaže ministar.

On dodaje da će se do kraja godine znati koliko objekata treba dovršiti, nakon čega će se praviti procena i gde su potrebne nove škole.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.