Otvorena izložba slika Paje Jovanovića

Izvor: RTS, 17.Apr.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba slika Paje Jovanovića

Izložba "Između estetike i života - predstava žene u slikarstvu Paje Jovanovića" otvorena u u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Izložba je završna manifestacija obeležavanja 150. godišnjice od rođenja velikog slikara.

Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, izložbu "Između estetike i života - predstava žene u slikarstvu Paje Jovanovića", završnu manifestaciju u okviru programa obeležavanja 150. godišnjice rođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << velikog slikara.

Zahvalivši svim institucijama i pojedincima koji su doprineli "velikom poslu otkrivanja velikog slikara u današnjem vremenu", Bradić je istakao da je protekla godina u našoj zemlji bila godina publike, jer je velike izložbene postavke u više gradova videlo na stotine hiljada ljudi.

Izložbe povodom stogodišnjice rođenja Milene Pavlović - Barili, centralna izložba u Galeriji SANU posvećena Paji Jovanoviću (1859-1957) i druge videli su mnogobrojni posetioci različitih generacija i tako "demantovali priču da ne postoji interes domaće publike za umetnošću", rekao je ministar.

Pokazalo se da "kad imamo veliku izložbu i važnog povoda, onda ima i publike", istakao je Bradić, očekujući da će i ova izložba, tako zdušno pripremljena i dobro predstavljena, u naredna dva meseca imati veliku posetu ljubitelja umetnosti iz svih krajeva Srbije.

Najbolji portretista svog vremena

O stvaralaštvu jednog od najvećih i najpopularnijih srpskih slikara govorio je profesor Miroslav Timotijević, koji je istakao da je Jovanović bio "u evropskim okvirima najbolji portretista svog vremena".

Istakavši da je u Jovanovićevom slikarstvu "razvijena jedna veoma široka lepeza, složenog, estetskog, ideološkog pristupa ženi", kako u okviru akta tako i viđenja žene u okviru žanra ili istorijskog slikarstva, Timotijević je rekao da će i ova jasno strukturisana postavka biti "nezaobilazni segment u tumačenju i novom čitanju Paje Jovanovića".

Publiku je pozdravila i upravnica Matičine galerije Tijana Palkovljević, autorka ove tematske izložbe kojom je Jovanovićevo stvaralaštvo predstavljeno iz "malo drugačijeg ugla", odnosno prikazano kroz pet segmenata ili različitih načina viđenja žene u zavisnosti od teme kojom se slikar bavio.

Predstavljena su 52 dela - slika, grafika i crteža iz fondova Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Beogradu, Gradskog muzeja u Vršcu, Narodnog muzeja u Zrenjaninu i Matice Srpske, među kojima i radovi - skice, koji nisu bili poznati široj javnosti.

Izložba traje do 6. juna, a svakodnevno će biti organizovana stručna tumačenja izložbe.

Obeležavanje tog velikog jubileja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, počelo je polovinom prošle godine izložbom u slikarevom rodnom Vršcu, nastavljeno novom postavkom u Muzeju grada Beograda i velikom retrospektivnom izložbom u Galeriji SANU, koju je organizovao Narodni muzej u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.