Optužnica protiv francuskog predsedničkog kandidata

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2017, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv francuskog predsedničkog kandidata

Francusko tužilaštvo podiglo je preliminarnu optužnicu protiv predsedničkog kandidata Fransoa Fijona zbog afere s fiktivnim radnim mestima supruge i dece.

Fijonov advokat Antonen Levi izjavio je da je optužnica podignuta danas i da je istraga ubrzana. Kandidat desnice je optužen za zloupotrebu javnih sredstava - proneveru i saučesništvo u toj zloupotrebi. Preliminarna optužnica istražnih sudija mogla bi dodatno da ugrozi Fijonovu predizbornu kampanju, dok je njegova popularnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << opala posle otkrivanja afere.

Satirični list "Kanar Anšene" preneo je krajem januara da je Fijonova supruga Penelopa plaćena 830.000 evra tokom 15 godina za posao koji je fiktivno obavljala. List je naveo da su i Fijonova deca, Mari i Šarl, navodno dobijala plate kao skupštinski pomoćnici svog oca dok je bio poslanik.

To otkriće je bacilo senku na njegovu predizbornu kampanju, te je s mesta glavnog favorita u prvom krugu predsedničkih izbora 23. aprila sada pao na treće mesto. Njegova kandidatura je jedno vreme bila dovedena u pitanje, jer su saradnici počeli da ga napuštaju, a u političkim krugovima u Francuskoj se pominjalo da bi njegovo mesto mogao da preuzme bivši desničarski premijer Alen Žipe.

Fijon je u nekoliko navrata rekao da neće odustati od predsedničke kandidature. Ankete za sada pokazuju da bi u prvi krug izbora mogli da uđu kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.