Ombudsman pozvao stare da prijave nasilje

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2018, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman pozvao stare da prijave nasilje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava sutra, 15. juna, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je starije građane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Napominjući da iskustva pokazuju da starije osobe izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice, Zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << građana je izrazio zabrinutost što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori.

Navodi se da zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve u većini slučajeva starije žene.

Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi Ujedinjene nacije rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji. Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih.

"Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi", ukazao je ombudsman.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.