Izvor: Radio 021, 23.Jul.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo lansiranje prvog slovenačkog satelita

Lansiranje prvog slovenačkog nanosatelita "Trisat" u orbitu, planirano za 9. septembar, odloženo je zbog neuspelog lansiranja rakete "Vega" kompanije "Arianspejs", koja je trebalo da preveze stelit u orbitu.

Nakon što evropska kompanija za istraživanje svemira "Arianspejs" 11. jula nije uspela da lansira raketu "Vega" iz kosmičkog centra u Francuskoj Gvajani, datumi svih planiranih lansiranja su pomereni.

"Još se rade analize, a prema propisima, neće biti lansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok ne bude utvrđeno šta nije bilo u redu", rekao je vođa projekta "Trisat" Istok Kramberger za slovenačku agenciju STA.

Kramberger nije mogao da kaže kada bi moglo doći do lansiranja slovenačkog satelita, ali je dodao da bi, prema nezvaničnim informacijama, to moglo da se dogodi krajem oktobra.

"Trisat" je razvijen na Fakultetu za elektrotehniku i kompjuterske nauke u Mariboru u saradnji sa slovenačkom kompanijom "Skajlabs". Nakon što je sastavljen i testiran na mariborskom fakultetu početkom ovog meseca, satelit je transportovan u Delft u Holandiji, gde je spojen sa lansirnom platformom.

Cela konstrukcija je zatim trebalo da bude transportovana u češki grad Brno kako bi bila spojena sa ostatkom tovara male svemirske letelice Evropske agencije za istraživanje svemira.

"Mi smo još u Holandiji i pripremamo se za moguće promene plana. Ako lansiranje bude zakazano za oktobar, neće biti potrebno dodatno punjenje baterija satelita. Ako bude dužih odlaganja, moraćemo ponovo da punimo baterije i obavimo tehničke provere", naveo je Kramberger.

"Trisat" može da pravi multispektralne fotografije Zemlje u kratkotalasnom infracrvenom spektrumu.

Satelit, težak oko pet kilograma, nalaziće se na visini od 500 kilometara u heliosinhronoj orbiti.

Među pedesetak satelita koje će "Vega" poneti u orbitu nalazi se i slovenački satelit "Nemo HD", koji je razvio slovenački Centar za izuzetnost za svemirske nauke i tehnologije Vesolje-SI.

"Nemo HD" je težak oko 65 kilograma i moći će da proizvodi visoko definisane panhromatske i multispektralne fotografije i video-zapise Zemlje.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.