Od utorka lakše rušenje nelegalnih objekata

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od utorka lakše rušenje nelegalnih objekata

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata kojima se brže i lakše donose rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata u utorak, 6. novembra stupaju na snagu.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija. Ova mera trebalo bi da obezbedi da se ukloni mnogo više nelegalnih objekata nego do sada, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova.

Izmene zakona predviđaju da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji izbegavaju plaćanje građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi. To znači da neće moći da trguju nelegalnim objektima.

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je za TV Prva da su izmene zakona stvorile uslove da se konačno stane na put divljoj gradnji.

"Sada možete da rušite odmah nakon žalbenog postupka, skratili smo rokove", dodala je ona.

Pomoćnica ministra kaže da u Srbiji postoji najmanje 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže da je većinu izmena inicirao Grad Beograd, ali i da su bespravni graditelji nalazili prolaze kroz "zakonske lavirinte". Mladenović je najavio da će se podnositi krivične prijave protiv onih koji bespravno grade, a graditeljima će se oduzimati licence.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao je da ovaj problem postoji od Drugog svetskog rata.

"Ako bi se ovaj zakon primenio, dve trećine Srbije treba da se sruši, kao i Most na Adi", rekao je on.

Rodić smatra da ovaj zakon mora da bude primenljiv za one objekte koji se nalaze na lokaciji od društvenog interesa, a da sve ono što može da se legalizuje, gde su ljudi rešavali svoje stambene probleme, da to treba legalizovati.

Atanacković je odgovorila da nije cilj srušiti sve objekte i da će se neki od njih legalizovati.

"Svi oni koji su na satelitskom snimku ući će u proces ozakonjenja, a za one koji su građeni posle 2015. nema ozakonjenja, nema stavljanja u promet i moraće da se sruše", rekla je Atanacković.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.