Očeva pažnja može unaprediti mentalni razvoj beba

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očeva pažnja može unaprediti mentalni razvoj beba

Britanski istraživači došli su do fascinantnog otkrića kada je reč o kognitivnom razvoju beba. Naime, utvrdili su da će deca koja su u prva tri meseca života provodila dovoljno vremena s očevima imati razvijenije kognitivne sposobnosti u odnosu na drugu decu.

Činom samog rođenja i dojenja majka biološki postaje najznačajnija za dete. Međutim, to ne znači da očevi ne treba da budu  aktivno uključeni u proces odgajanja deteta, prenosi Health24.

Naime, britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istraživači su pomno posmatrali 128 očeva koji su imali stalnu interakciju sa svojom decom u prva tri meseca njihovog života. Nakon što su bebe napunila dva meseca istraživači su merili njihov mentalni razvoj.

Deca čiji su očevi bili više angažovani i aktivni u igri s njima u prvih nekoliko meseci života bolje su razmišljala i imala su razvijenije druge veštine u odnosu na ostalu decu.

Naučnici nisu došli do zaključka da pol bebe igra bitnu ulogu u rezultatima studije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Infant Mental Health Journal".

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.