Izvor: Radio 021, 29.Apr.2021, 12:27

Obustavljen postupak protiv Petera Handkea za pasoš koji mu je dao Slobodan Milošević

Postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva nobelovcu Peteru Handkeu, zbog pasoša bivše Jugoslavije koji je dobio od Slobodana Miloševića, obustavljen je.

"Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin", poručeno je iz kabineta guvernera Koruške, Petera Kajzera, bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Jedna američka platforma je u Nacionalnoj biblioteci došla do pasoša Handkea, koji je 15. juna 1999. izdat u Ambasadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << SR Jugoslavije u Beču.

U tom pasošu se kao državljanstvo Handkea navodi "jugoslovensko". To saznanje je krajem 2019. izazvalo veliku buru, posebno što je pasoš izdat godine kada je NATO bombardovao Srbiju, pa se postavilo pitanje da je uzimanje pasoša jedna vrsta solidarisanja poznatog književnika sa Jugoslavijom.

Međutim, imalo je i pravne posledice, pošto su pravnici počeli da se bave pitanjem da li je uzimanjem pasoša izgubio pravo na austrijsko državljanstvo, jer prema austrijskom zakonu nije dozvoljeno imati dvojno državljanstvo.

Zato je pokrenut postupak za proveru da li treba oduzeti Handkeu austrijsko državljanstvo.

Handke je stalno govorio da nema jugoslovensko državljanstvo i da je pasoš uzeo samo kako bi mogao da putuje.

Sada je sve rešeno i postupak protiv Handkea je obustavljen.

"Raduje me da je ta diskusija konačno završena i da možemo ubuduće samo diskutovati o veličanstvenim književnim delima našeg nobelovca", poručuje Kajzer.

Ukazuje se da bi Handke izgubio austrijsko državljanstvo samo ako je podneo lično zahtev za dobijanje jugoslovenskog državljanstva. Takav zahtev autor, kako tvrdi, nikada nije podneo i nisu pronađene nikakve informacije da je to učinio.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.