Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izvor: Radio 021, 01.Jul.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Rekonstrukcijom objekta Male stražare, koja se koristi kao Opservatorija, završena je prva faza uređenja Hornverka, dela Petrovaradinske tvrđave.

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku i jedna je od tri ukupno sačuvane u okviru granica Petrovaradinske tvrđave.

Exit fondacija je za obnovu dobila 4.200.000 dinara, a sa kompanijom NIS, uz podršku Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, pristupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je obnovi koja će doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

Osnivač Exita Dušan Kovačević istakao je da je misija Exit fondacije da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić, napomenuo je da su sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare rađeni prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture i da je on obuhvatao sanaciju krova i fasada, uređenje enterijera, popravku trotoara i odvoda atmosferske vode.

Usledio je kulturno-umetnički program u okviru kojeg je prikazana instalacija "Zvuci svemira" gde su prisutni mogli da čuju zvuke prvobitnog kosmosa kombinovane sa adekvatnom muzikom, a ceo prostor bio je obojen svetlom koje daje specifičnu atmosferu astronomskim istraživanjima.

Članovi Astronomskog društva demonstrirali su posmatranje kosmosa na postavljenim teleskopima, a priređena je i izložba fotografija nebeskih tela.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.