Obnova teatra

Izvor: Press, 25.Maj.2010, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova teatra

Od kraja juna do septembra trajaće prva faza obnove Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu tokom koje će biti uloženo 180 miliona dinara
Zgrada Srpskog narodnog pozorišta ove godine će prvi put biti renovirana, gotovo tri decenije nakon što je izgrađena. Novac za obnovu najstarijeg srpskog pozorišta, koje sledeće godine puni vek i po postojanja, obezbedila je Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja. U prvoj fazi, koja će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se odvijati od juna do septembra, biće utrošeno 180 miliona dinara, a druga faza je planirana za sledeće leto.
- Od 1981, kada je izgrađena, u infrastrukturu zgrade ulagano je vrlo malo. Ponekad je nešto zakrpljeno, malterisano ili „našminkano", ali nije bilo nijedne veće investicije. Uprkos svemu, ovo je jedno od najreprezentativnijih teatarskih zdanja u Evropi. Ali red je da, pored toga što se ponosimo dramskom, operskom i baletskom umetnošću, ova zgrada dobije izgled kakav zaslužuje - kaže v. d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević.
Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić juče je, prilikom potpisivanja sporazuma o donaciji za rekonstrukciju, upriličenom u foajeu koji prokišnjava, rekao da neće dopustiti da u „150. godišnjicu SNP-a uđemo preskačući kofe sa vodom".
- Pokrajinska vlada će u prvoj fazi uložiti 180 miliona dinara. U toj fazi će biti potpuno rekonstruisane scene, foajei, tehnika, krov... Već tada će pozorište dobiti izgled kakav zaslužuje. Drugu fazu počećemo na sledeće leto - rekao je Pajtić.
Pozorište će biti zatvoreno krajem juna, nakon premijere opere „Karmina burana" 24. juna, a radovi će početi odmah posle toga.
- Tada će biti urađena sedišta, krov, vodovodne i kanalizacione instalacije, klimatizacija, scenska tehnika, elektroinstalacije. U drugoj fazi, za koju će biti potrebna i nova sredstva, biće urađena zvučna izolacija, plafoni, tonska oprema, scenska rasveta. To će biti završno ušminkavanje - kaže Milosavljević.

Uprava SNP-a napravila je i plan proba za dramu, operu i balet.
- Niko u ovom trenutku ne može da garantuje kada će sve biti završeno, ali prva faza će biti završena pre početka sezone. Balet mora da počne sa probama 16. avgusta, a imamo program i za operu i dramu - kaže Milosavljević.
Srpsko narodno pozorište je najstariji profesionalni teatar u Srba. Osnovano je još 1861. godine. Godine 1981, u 120. sezoni, pozorište je dobilo novu zgradu u kojoj je i danas. Ova zgrada, belo mermerno zdanje na Pozorišnom trgu ima najveću pozorišnu scenu u Srbiji. Ima tri scene, Veliku scenu „Jovan Đorđević" sa 940 mesta, Malu scenu „Pera Dobrinović" sa 373 mesta i Kamernu scenu. Opremljena je probnim salama za probe hora i orkestra, baletskom salom i velikim brojem scenskih i tehničkih radionica.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.