Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objašnjeno zašto kosa sedi od stresa

Stres je faktor koji može značajno da ubrza pojavu sedih, a izgubljena boja ne može se vratiti.

Naučnici tvrde da su možda otkrili zašto stres utiče na promenu boje kose, kao i mogući način kako da se ovo spreči - a da to ne znači farbanje kose, piše BBC.

Testovi koji su sprovedeni na miševima pokazali su da su matične ćelije koje kontrolišu boju kože i dlake oštećene usled stresa. Tamnoputi miševi postali su potpuno beli u roku od nekoliko nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tokom kojih su bili izloženi bolu.

Istraživači iz Amerike i Brazila objasnili su da je ovaj iskorak vredan dalje pažnje kako bi se potencijalno razvio lek koji sprečava kosu da posedi tokom godina.

Muškarci i žene mogu početi da dobijaju sede bilo kada od srednjih 30-tih, iako to najčešće zavisi od genetike. Iako je menjanje boje kose uglavnom posledica starenja, stres takođe može igrati ulogu. Naučnicima do sada nije bilo tačno jasno kako stres deluje na kosu.

Istraživači sa Univerziteta u Sao Paolu i Harvardu, koji stoje iza ove studije objavljene i u časopisu "Nature", veruju da je ovo dejstvo povezano sa matičnim ćelijama melanocita, koji proizvodi melanin i koje su odgovorne za boju kose i kože. Dok su obavljali eksperimente na miševima, došli su do dokaza da to jeste tako.

"Sada sigurno znamo da je stres odgovoran za ovu specifičnu promenu boje kose, kao i na koji način", kaže profesor Ya-Cieh Hsu, autor istraživanja s Harvarda.

Bol je kod miševa pokrenuo oslobađanje adrenalina i kortizola, ubrzavajući njihova srca i stvarajući povišen krvni pritisak, utičući tako na nervni sistem i pojavu akutnog stresa. Ovaj proces potom je ubrzao potrošnju matičnih ćelija koje su proizvodile melanin u folikulima kose.

"Očekivao sam da je stres loš za telo, ali štetni uticaj koji smo otkrili nadmašio je naša očekivanja. Nakon samo nekoliko dana, sve matične ćelije koje regenerišu pigment su izgubljene. Jednom kada nestane, pigment više ne možete vratiti, oštećenje je trajno", kaže profesor Hsu.

U drugom eksperimentu, istraživači su otkrili da mogu da blokiraju promene dajući miševima antihipertenzive, koji regulišu visok krvni pritisak. Upoređujući gene miševa koji su bili u bolu s genima onih koji nisu, mogli su da identifikuju protein koji učestvuje u oštećenju matičnih ćelija usled stresa. Kada je ovaj CDK protein potisnut, sprečena je i promena boje njihovog krzna.

Ovo naučnicima ostavlja prostor da pokušaju da razviju CDK lek koji odlaže pojavu sedih vlasi.

"Ova otkrića do kojih smo došli testirajući miševe samo su početak dugog procesa koji će na kraju dovesti do rešenja za ljude. Ovo nije lek za kosu koja je već posedela. Sada imamo i jasniju ideju kako stres može da utiče na mnoge druge delove tela", zaključio je profesor.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.