Obilne kiše katastrofalne za agrar

Izvor: B92, 02.Jun.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilne kiše katastrofalne za agrar

Novi Sad -- Kiše koje neprestano padaju već par dana imaće pogubne efekte po poljoprivredu. Ne samo da se očekuje pad prinosa, već je rod nekih kultura potpuno uništen.

Zemlja je toliko natopljena vodom da koreni biljaka bukvalno plivaju, tvrde stručnjaci.

Prosečne padavine u toku maja u ovom području su oko 50 litara po metru kvadratnom, međutim ove godine palo je tri puta više - 150 litara. Samo poslednjeg dana maja palo je 60 litara kiše.

Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to maj je bio i izrazito hladan – tokom četri dana temperatura nije bila viša od 10 stepeni celzijusa.

Aleksandar Pap iz poljoprivredne stučne službe u Kikindi ima neveseo zadatak da na formalan način u mesečnom izveštaju opiše katastrofu koja se tiho odvija na poljima severnog Banata.

"Svi usevi zaostaju, zbog vremenskih uslova, a paprike i lubenice su potpuno propale i od toga neće biti ništa", kaže Pap.

Razmere šteta će moći da se vide u žetvi. Tamo gde su biljke bile više od tri dana u vodi – može da se očekuje da ne bude nikakvih priosa jer će se koren ugušiti. Tamo gde je zemljište bilo samo raskvašeno, oporavka je moguć ukoliko jun bude topao i suv.

"Struka je rekla svoje, radi se o globalnom pomeranju klime, dugoročno posmatrano srednje vrednosti su iste ali se srećemo sa ekstremnim godinama kao što je ova", kaže Pap.

Ako je ovo globalno zagrevanje o kojem su naučnici govorili – onda je moglo da bude i toplije. Za sada poljoprivrednicima ne ostaje drugo do da čekaju da se vreme popravi kako bi ušli u njive i nastavili sa poslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.