Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 78. godišnjica Igmanskog marša

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, na toj bosanskohercegovačkoj planini obeležena je 78. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu.

Prema procenama, na ovogodišnjoj centralnoj svečanosti i programu kraj spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu prisustvovalo je oko 20.000 učesnika, a pored građana BiH, članova boračkih udruženja i predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo izjavio je da je ovogodišnje okupljanje antifašista bilo najmasovnije do sada.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pešačilo je 17 sati.

Uoči marša, Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim nemačkim snagama, a štab brigade doneo je odluku o prelasku preko Igmana ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Taj marš je postao legenda, a 40 teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču, gde su podneli nadljudske bolove amputiranja promrzlih delova tela bez narkoze.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.