Novosadski stanovi skuplji i do 60 odsto

Izvor: Politika, 09.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski stanovi skuplji i do 60 odsto

Novi Sad – Najveći vojvođanski grad, prema statističkim podacima, pre dve godine gradio je najveći broj stanova u Evropi u odnosu na broj stanovnika. Sada je gradnja drastično opala, pa je pri vrhu liste gradova u Srbiji sa najskupljim stanovima. Prema poslednjim informacijama, cena kvadrata novog stambenog prostora, naročito garsonjera u centru grada, dostiže i 2.000 evra, što je drastičan skok (i do 60 odsto više) u odnosu na ranije godine. Uzroka takvog stanja ima više, a najčešći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su smanjenje broja slobodnih lokacija, pogotovo u centralnim gradskim kvartovima i sve masovnija prodaja stanova koji još nisu ni počeli da se grade, što gotovim stanovima diže cenu koja, pak, utiče na nove skokove cena stanova "na papiru" i tako ukrug, po principu spojenih sudova.

Mešetarenja oko poreza na dodatu vrednost, odnosno njegovog povraćaja, takođe, utiču na višu cenu kvadrata, ali je zanimljivo i svakako ohrabrujuće da i u tako slaboj ponudi, kvalitet gotovih stanova, prema svedočenju upućenih iz ovdašnjih agencija za

nekretnine, i dalje predstavlja značajnu stavku koja utiče na cenu pri kupoprodaji.

Do pre nekoliko godina vodeće kompanije u ovdašnjoj stanogradnji sada su ili na kolenima ili su se sa gradnje stambenih preorijentisale na velike poslovne objekte (kažu da im se to još više isplati) pa na novosadskom tržištu stanova trenutno i nema vodeće građevinske firme koja bi bila orijentir ostalim, manjim graditeljima. Zato su i uslovi i kriterijumi gradnje, a samim tim i kvalitet građevina vrlo neujednačeni.

Prema podacima agencija za nekretninu, koje zbog neodgovornosti pojedinih svojih agenata i afera u javnosti uživaju manje poverenja kod potencijalnih kupaca nego ranije, skupe novosadske stanove sada najviše kupuju bivši radnici, odnosno akcionari dobrostojećih privatizovanih vojvođanskih firmi (najčešće fabrika piva i drugih unosnih delatnosti). Među njima nije malo onih koji su velike svote svojih deviza i po nekoliko godina držali "u slamarici", nadajući se jeftinijoj gradnji, pa sada kupuju navrat-nanos dok kvadrati ne budu još skuplji, što se među poznavaocima stanja na tržištu sa sigurnošću očekuje.

Takođe, interesantan je podatak da su sve češće kupci stanova u Novom Sadu, naročito u centru grada, i državljani Crne Gore, za koje se tvrdi da im nije skupo da kvadrat kupe i po najvišim cenama.

--------------------------------------------------------------------------

Na Divčibarama ar 2.500 evra

Posle donošenja urbanističkog plana razvoja Divčibara, u ovom turističkom mestu vlada prava jagma za slobodnim placevima za gradnju vikendica, kuća i turističkih objekata. Zbog velike potražnje placevi kod kampa "Breza" i na Marinkovića kosi u blizini nove ski-staze prodaju se od 2.000 do 2.500 evra za ar što je doskora bilo nezamislivo.

--------------------------------------------------------------------------

Udesetostručena tražnja

Valjevo – U poslednjih godinu dana potražnja stanova nezapamćeno je porasla. Na oglas za jedan stan u proseku se javi preko deset kupaca i on se, bez obzira na lokaciju i cenu, istog dana proda.

Kako objašnjavaju u agencijama za promet nekretninama, visoku potražnju uslovio je dolazak velikog broja poslovnih banaka u Valjevo koje građanima odobravaju kredite. Najtraženiji su jednosobni stanovi sa centralnim grejanjem čija je cena sa prošlogodišnjih 500 porasla na 650 evra za kvadrat. Investitori nekoliko novih zgrada unapred su rasprodali stanove po ceni od 800 evra za kvadratni metar, a procene su da će cena i dalje rasti. Pre samo godinu dana cena stanova bila slična, primera radi, onima u Majdanpeku ili Boru, dok se sada primakla Šapcu i Čačku. U blagom porastu je i cena kuća u prigradskom i seoskom području grada, ali i pored toga u oglasima se može pronaći da se spratna kuća od 200 kvadrata i desetak ari okućnice nudi za 35.000 evra, dok je u selima cena sličnih objekata duplo niža.

Prema podacima do kojih smo došli po sistemu ključ u ruke i finansiranjem, odnosno kreditiranjem tokom gradnje trenutno se zida oko 1.000 stanova.

--------------------------------------------------------------------------

Najjeftniji stanovi u Novom naselju

Najpovoljnije cene stanova su u najurbanizovanijem delu grada – Novom naselju koji su čak i do 40 odsto jeftiniji, zavisno od godine gradnje, ali tamo prosečna starost stanova nije veća od 20 godina.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.