Novosadske muzičke svečanosti 40. put od 21. aprila

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2015, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadske muzičke svečanosti 40. put od 21. aprila

U organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Sada, od 21. do 28. aprila biće održan Međunarodni festival umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti.

Tim povodom, u Sinagogi održana je predstavljen program Festivala. Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović istakao je da je Nomus veliki adut Novog Sada na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

"Nomus je jedan od onih festivala koji nadaleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << veličaju ime Novog Sada, a brojne nagrade svedoče o tome da je podrška Grada, svih ovih godina bila više nego opravdana. Ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima, urednicima i saradnicima Nomusa koji su posvećenošću i istrajnošću kreirali Festival koji izuzetnim programom i visokim standardima, čini osnovu kulture našeg grada, prilagođavajući se pritom novim potrebama i zahtevima publike", kaže Vučenović.

Prema rečima umetničke direktorice Festivala Marije Adamov, u proteklih 40 godina Nomus je uvek postizao visoke rezultate, poštujući osnovne umetničke vrednosti, a poslednjih godina ovaj festival pravi iskorake u nove žanrove koji ranije nisu bili njegov sastavni deo.

"Vezu između tematski i stilski različitih programa možemo pronaći u koncertima Festivalskog orkestra Nomus koji će otvoriti Festival i završnom koncertu u izvođenju Bečkog kamernog orkestra. Oni daju čvrst obruč bogatom repertoaru u okviru kojeg ćemo imati priliku da čujemo i dva velika simfonijska orkestra, koncerte kamerne muzike, mjuzikl, baletsku i cirkusku predstavu", naglasila je Marija Adamov.

Pored pomenutih orkestara, u osam festivalskih dana publika će biti u prilici da čuje koncerte Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Beogradske filharmonije, zatim umetnike svetske scene Emanuela Paia i Pola Mejera koji će nastupiti sa gudačima Berlinske filharmonije i sastav "Mužikaš", koji će na sebi svojstven način predstaviti muziku koju je Bartok skupljao na terenu i koristio u svom stvaralaštvu. Osim toga publici će biti predstavljena plesna produkcija Nebojše Bradića "Prokleta avlija", kao i cirkus "Recirkel" koji na bajkovit način spaja muziku, akrobatiku i ples.

U saradnji sa Novosadskim pozorištem /Ujvideki sinhaz biće upriličena premijera mjuzikla "Buđenje proleća". Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju ansambl pozorišta po treći put ostvaruje sa festivalom Nomus.

Glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović je istakao da je ponosan što Festival već 40 godina uspešno opstaje i što je proglašen za manifestaciju od nacionalnog značaja. On se zahvalio predstavniku "UniCredit" banke Nebojši Neškoviću, na podršci koja je omogućila dolazak Bečkog kamernog orkestra na Novosadske muzičke svečanosti.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.