Novosađani masovno doniraju kosu deci oboleloj od raka

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani masovno doniraju kosu deci oboleloj od raka

Brojni frizerski saloni u Novom Sadu i građani podržali su humanitarnu akciju "Kilometar kose", kojom se besplatnim šišanjem kosa donira deci oboleloj od raka.

Beograđani Tamara Kojić i Marko Mak Pantelić idejni su tvorci, a sve je počelo u trenutku kada su oboje imali veoma dugu kosu i odlučili da je nakon šišanja humano iskoriste.

"Od prvog dana akcije, najviše poziva stiglo je upravo iz Novog Sada koji nam je najveći partnerski grad. Za sada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << priključilo sedam salona, neki od njih su se obavezali na određeni broj besplatnih šišanja, a neki koji imaju kapacitet šišaju svakog ko je zainteresovan. Trenutno je podržalo oko 60 salona širom Srbije, ali stalno nam se javljaju novi i broj se iz dana u dan povećava", objašnjava Tamara za 021 i dodaje da su jednom novosadskom salonu svi termini rezervisani do 26. marta, što je sjajan odziv.

Zanimljiv je primer sedmogodišnje Tijane iz Novog Sada koja je samoinicijativno donirala kosu vršnjacima.

"Devojčica je svojevoljno donirala kosu u jednom od naših partnerskih salona u Novom Sadu, jedinom koji se obavezao da ošiša koliko god ima zainteresovanih", navodi Tamara Kojić.

Primarna ciljna grupa su devojčice od 12 do 22 godine, a perike se prave za obolele od raka, drugih bolesti ili medicinskog tretmana zbog kojih one gube kosu. "Želeli smo da olakšamo proces i uključili salone širom Srbije koji besplatno šišaju svakog ko želi da donira 15 cm ili više svoje prirodne kose. Jedini uslov je da kosa nije blanširana. Potom se sakupljaju donacije i one se mere, sladište i proverava se kvalitet i tip kose, kako bi se sklapale donacije koje su slične", kaže Tamara za naš portal. Za jednu periku je potrebno od šest do osam donacija. Treba da budu slične boje, kovrdžave ili ravne, nakon čega se prosleđuju timu od za sada desetak vlasuljara.

"Sa kampanjom smo počeli 15. februara ove godine i prezadovoljni smo odzivom. Pridružio nam se mnogo veći broj salona nego što smo očekivali. Kosa nam stiže sa svih strana planete, pa nam je tako pre neki dan stigla donacija iz Dubaija i Vankuvera. Sarađujemo sa Nacionalnim udruženjem dece obolele od raka koji su nam kontakt sa decom", dodaje Tamara i objašnjava da trenutno ne mogu da objave javno spisak salona, jer se stalno menjaju, ali zainteresovane građane detaljno isveštavaju putem društvenih mreža.

Širom Srbije, u frizerskim salonima u Beogradu, Nišu, Šidu, Novom Pazaru i Hrtkovcima (Ruma), Novom Sadu, Temerinu i Kragujevcu građani mogu da doniraju kosu, a dodati su saloni i iz Čačka, Zaječara, Ćuprije, Kruševca, Obreža (Varvarin), Subotice, Velikog Gradišta, Zrenjanina, Zubinog Potoka, Sremske Mitrovice, Kraljeva, Babušnice, Raške, Jagodine i Aranđelovca.

Svi zainteresovani mogu kontktirati Tamaru i Marka putem fejsbuk stranice, na kojoj se nalazi i uputstvo za doniranje kose i odgovori na često postavljana pitanja.

Svi koji se ne šišaju u nekom od njihovih partnerskih salona, mogu svoju donaciju i podatke da pošalju poštom ili lično dostave kod prijateljske organizacije NURDOR-a na adresu koja im najviše odgovara, kao i da se prijave za periku ukoliko im je potrebna. (Suzana Stojićević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.