Novi problemi koče obnovu kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi problemi koče obnovu kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu još nije otkupljena od svih vlasnika u korist hrvatske zajednice u Srbiji, kako je to bilo dogovoreno između dve države prošle godine.

Otkup za koji je država Srbija najpre izdvojila 500.000 evra odužio se, prema saznanjima "Politike", delom zato što su vlasnici kuće u prizemlju tražili 100.000 evra više, a zatim i jer jedan od korisnika odbija da se iseli.

U projekat otkupa i obnove kuće bana Jelačića uključeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina. Njegov predsednik Petar Pifat kaže za "Politiku" da je najpre ideja bila da to društvo bude smešteno u banovu rodnu kuću, a da su onda u Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) uvideli širu priču o jednom kulturnom, privrednom i turističkom centru Hrvata u Vojvodini, sa spomen-sobom u gornjem delu kuće, pa su zajedno sačinili idejni projekat o otkupu i obnovi, koji je posle razgovora sa privatnim vlasnicima, sadržao i procenu vrednosti za oko 280 kvadrata prostora, gornjeg stana i prizemlja, na 503.800 evra.

Arhitektonski, ceo objekat smatra se sjajnim primerkom baroka koji je gradski zaštitar sačuvao od zuba vremena jednom temeljnijom obnovom pre šest godina. Stan koji Pifat pominje ima balkon i terasu sa ogradom od kovanog gvožđa, a iznad vrata je spomen-ploča na kojoj piše da je tu 16. oktobra 1801. rođen slavni ban. Taj stan ima 60 kvadrata i otkupljen je za 130.000 evra, "što je dosta novca, ali je vlasnik ostao dosledan u odnosu na početni dogovor", kaže Pifat.

Međutim, vlasnici prizemlja i podruma, objašnjava Pifat, promenili su cenu.

"Kada je novac legao na račun i HNV počeo da pregovara, desilo se da su vlasnici donjeg dela kuće promenili cenu i umesto 300.000 evra tražili 410.000 evra, pravdajući se da je u međuvremenu u tih godinu dana došlo do porasta cena na tržištu, da se fasade u podgrađu obnavljaju u susret Evropskoj prstonici kulture...To je produžilo otkup pa se HNV obratilo Vladi Srbije i ona je dala dodatno 100.000 evra", kaže Pifat.

Međutim, tu nije i bio kraj problemima. Sagovornik lista navodi da je HNV potpisalo ugovor i sa tim vlasnicima, ali da je zadržao pravo da im ne isplati sav novac jer nisu raščišćeni svi odnosi.

"Na toj adresi registrovano je hrvatsko prosvetno društvo "Franjo Štefanović', čiji predsednik Ivan Karačić živi u Novom Sadu. Nije sporno što je tu registrovan, nego on je u tu jednu prostoriju doneo stvari i odbija da je napusti pa vlasnici vode spor sa njim", navodi predsednik "Jelačića".

Ivan Karačić za "Politiku" kaže da će iz kuće bana Jelačića izaći ako sud tako odluči.

"Ja sam većnik HNV i legalista sam. Ako sud tako odluči, iseliću se u roku od 48 sati. Tu sam tri godine i ulagao sam u taj prostor, samo nameštaj vredi 11.000 evra", navodi Karačić. On tvrdi da otkup kuće ne teče javno i naglašava da bi kao većnik jako voleo da zna kako je potrošeno tih 600.000 evra koje je država Srbija dala.

Podsetimo još da su imovinsko-pravni status ove kuće, u kojoj se 1801. godine rodio Josip Jelačić, jedan je od ključnih problema koji je kočio projekat kompletnog uređenja ovog kulturno-istorijskog zdanja. Naime, ovaj objekat je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata i ima više vlasnika. Opširnije o samom zdanju možete čitati OVDE.

Dodajmo da bi posle otkupa dela rodne kuće bana Jelačića, u čijem se drugom delu nalazi još četiri privatna stana, trebalo da usledi uređenje budućih prostorija HNV, koje će takođe biti finansirano iz budžeta, najverovatnije pokrajinskog. Nadzor nad tim poslovima obaviće stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika.

Autor: Politika, 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.