Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad ne poštuje sopstveni plan za upravljanje otpadom

JKP "Čistoća" je pokrenula proceduru za izradu Strategije primene primarne separacije komunalnog otpada, saznaje 021.rs.

Ovo je učinjeno jer Grad Novi Sad ne poštuje sopstveni plan za upravljanje otpadom.

"Čistoća" će na osnovu Strategije Gradu moći da predloži izmenjene programe sakupljanja otpada, koji podrazumevaju uspostavljanje sakupljanja i transporta primarno raznovrsnog otpada, kao i njegovu separaciju.

U dokumentaciji sa javnog tendera za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odabir ponuđača koji će izraditi Strategiju se otkrivaju i navode mnogi problemi u vezi sa uklanjanjem otpada u Novom Sadu. Ovo javno preduzeće prvo podseća da osim otpada iz domaćinstva i privrede, sakupljaju i kabasti otpad, građevinski, otpad od čišćenja javnih površina, vrtova i parkova, kao i otpad sa groblja. Prema podacima iz 2016. godine, godišnje se na Gradskoj deponiji odloži 173.000 tona otpada, od čega je 106.000 tona prikupila "Čistoća", dok je kroz postrojenje za separaciju otpada prošlo 15.400 tona.

"Čistoća" u pozivu za izradu Strategije dalje navodi da i pored više pokušaja nije uspostavljen sistem primarne separacije komunalnog otpada. Kako su objasnili, razlog su stalni problemi sa neregristrovanim sakupljačima sirovina, koji su svakodnevno devastirali kante i kontejnere i krali izdvojeni otpad. Javno-komunalno preduzeće je bilo primorano da zbog velikih troškova obustavi navedene projekte.

O daljim nedostacima sistema uklanjanja otpada u Novom Sadu, gradsko preduzeće piše da nije uspostavljen organizovan sistem sakupljanja ambalažnog otpada. "Čistoća" trenutno samo na zahtev korisnika preuzima komunalni ambalažni otpad ili na mestu nastanka ili on nastaje na deponiji, jer se u postrojenju za separaciju izdvajaju kartonske kutije, PET ambalaža, metalne gvozdene i alumijumske limenke i staklene boce. Takođe, u Novom Sadu nije urađen i sproveden program sakupljanja kućnog opasnog otpada. "Čistoća" navodi da Grad i dalje nema obezbeđene uslove za upravljanje otpadom posebnih tokova iz domaćinstava, u kome je najveći deo sa karakteristikama opasnog otpada, pa se on odlaže na deponiju.

Uz podsećanje da je Lokalni plan upravljanja otpadom usvojen 2010. godine, a Regionalni plan 2012. godine, "Čistoća" je u tenderu za izradu Strategije primene primarne separacije komunalnog otpada posebno napomenula i šta Grad, odnosno oni kao preduzeće do sada nisu, odnosno jesu uradili.

"Grad je usvojio strateška dokumenta kao što je Program zaštite životne sredine i Strategija održivog razvoja, u okviru kojih su akcioni planovi. S druge strane, Grad kao nosilac aktivnosti na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom ne realizuje projekte planiranom dinamikom, Grad nije uradio reviziju lokalnog plana, zatim nije uskladio dinamiku izgradnje regionalne deponije i popunjavanja smetlišta, nije transformisao 'Čistoću' u skladu sa planom i Novi Sad nije obezbedio upravljanje otpadom posebnih tokova u skladu sa planom i slično", piše "Čistoća".

O svom radu "Čistoća" navodi kao pozitivno predlaganje projekta koji su ušli u programe zaštite sredine i proširivanje delatnosti na sakupljanje opasnog otpada, dok kao svoje negativne poteze navodi to što nisu nisu uskladili rad sa akcionim planom u datim rokovima.

Ovo gradsko preduzeće na kraju zaključuje da se akcioni plan ne realizuje planiranom dinamikom i da je potrebna njegova revizija, ad a ovaj projekat treba da bude jedan od osnova za to.

Vrednost izrade Strategije je skoro 5 miliona dinara.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.