Novi Sad, Vojvodina i Srbija u nedelju glasaju

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad, Vojvodina i Srbija u nedelju glasaju

Biračka mesta na kojima će građani Srbije u nedelju glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, biće neprekidno otvorena od 7 do 20 sati.

Na izborima će biti 8.378 biračkih mesta. Pravo glasa ima 6.739.441 birač. Građani će pravo glasa moći da ostvare od sedam sati, kada se otvaraju biračka mesta, do 20 sati, kada se zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, koja se prvi put bira po proporcionalnom sistemu, učestvuje 15 lista.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a za pokrajinske svetlozelene boje.

Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.

Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Zbirne izborne liste moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 20 izbornih lista, a na izborima za Skupštinu Vojvodine 15 izbornih lista. Novosađani će imati 16 opcija.

Kako će glasati Novi Sad, a kako Vojvodina i Srbija, možete pratiti uživo na Radiju 021, na 92,2 MHz i našem sajtu 021.rs.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori 2016: Glasanje bez problema i nepravilnosti

Izvor: B92, 24.Apr.2016, 07:03

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a biće zatvorena u 20...Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu...Predsednik...

Nastavak na B92...

Otvorena biračka mesta u Srbiji

Izvor: Beta, 24.Apr.2016

Biračka mesta na kojima će gradjani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima otvorena su u 7.00 sati.Pravo glasa ima 6.739.441 gradjanin, a glasa se na 8.378 biračkih mesta do večeras u 20 sati.Danas će glasati i birači Srbije upisani u posebne evidencije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.