Nova terapija za hepatitis C na listi lekova?

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova terapija za hepatitis C na listi lekova?

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos saopštilo je danas na Regionalnoj konferenciji o hepatitisu da očekuje da RFZO, prema najavama nadležnih, uvrsti savremene oralne terapije za hepatitis C na listu lekova.

"Zbog svojih revolucionarnih svojstava u lečenju, kao i zbog prioriteta koje hepatitis C ima, s obzirom na to da je reč o zaraznoj bolesti, očekujemo da će RFZO uvrstiti savremene oralne terapije na listu lekova, a da će potpisivanje tzv. posebnih ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa farmaceutskim kompanijama omogućiti da savremene terapije budu dostupne pacijentima u najkraćem mogućem roku", stoji u saopštenju.

Dok je dosadašnja terapija imala uspešnost u 60 odsto slučajeva, nove oralne terapije imaju uspešnost u lečenju obolelih u 98 odsto slučajeva, a dodatna prednost je što je u pitanju oralna terapija, s manje neželjenih efekata u odnosu na protokol sa interferonom, što predstavlja ogromnu nadu i za sve pacijente koji nisu uspeli da se izleče postojećom terapijom.

Udruženje Hronos jedan je od organizatora prve regionalne konferencije o hepatitisu, koja je u Beogradu okupila više od 50 učesnika i po prvi put susrela zdravstvene stručnjake sa predstavnicima udruženja pacijenata iz regiona.

Predstavljene su najsavremenije oralne terapije, koje su do sada dale izuzetne rezultate, u pogledu uspešnosti postizanja stabilnog virusološkog odgovora, što se smatra parametrom uspešnog lečenja.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Terapija za hepatitis C posle izbora

Izvor: RTS, 08.Mar.2016

U Sloveniji i Hrvatskoj savremena terapija hepatitisa C je u širokoj upotrebi, dok u Srbiji, osim kroz donaciju, pacijenti nemaju pristup novim efikasnim terapijama. Na Prvoj regionalnoj konferenciji o hepatitisu, ohrabrujuće vesti iz Ministarstva zdravlja. Ipak, pacijenti lek mogu da očekuju,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.