Izvor: Radio 021, 19.Okt.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila za paušalce: Advokatima veći porez

Pripremaju se nova pravila oporezivanja za preduzetnike i Vlada Srbije završila je predlog uredbe o paušalnom oporezivanju.

Ukoliko se usvoji u sadašnjem obliku, doneće novu formulu izračunavanja poreske osnovice, nove koeficijente za svaku delatnost i plan o kretanju obaveze do 2023. godine. Kako pišu "Novosti", novo rešenje veoma zanima advokate, koji već šest godina plaćaju po starom rešenju.

Kako sada stvari stoje, najveći "udar" podneće advokati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz Beograda i Novog Sada, kojima će novi obračun doneti povećanje od 3.000 do 6.000 dinara mesečno u odnosu na trenutno rešenje. Međutim, advokati ostaju sa najnižim koeficijentom među delatnostima koje zahtevaju visoko obrazovanje, piše list.

Dok je koeficijent opšte medicinske prakse 5,218, lekari specijalisti za obračun poreza koristiće koeficijent 4,903, stomatolozi 4,891, a ostali lekari 4,627. Advokatski koeficijent je niži - 3,384. Rad umetničkih ustanova oporezovaće se uz koeficijent 4,393, a računarsko programiranje i IT konsultanti 4,277. Koeficijent za obračun poreza taksistima je 1,279.

Procenjuje se da se ukupan broj paušalaca kreće oko 120.000.

Novim načinom obračuna, visina poreza neće zavisiti od ljudskog faktora i svako ko želi da postane paušalac moći će pre nego što se registruje da izračuna kolike će mu biti obaveze, što je do sada bilo nemoguće. Takođe, paušalci će po novom poreze i doprinose uplaćivati na jedan račun. Ceo obračun biće automatizovan i obavljaće se elektronski.

Ideja nove uredbe je da do 2023. obračunata paušalna obaveza ne može da raste više od 10 odsto godišnje. Od 2023. godine, pa nadalje, ovo ograničenje neće važiti, ali će većina koeficijenata padati. Sam iznos tada će zavisiti od kretanja prosečne plate, broja zaposlenih i broja stanovnika. Naravno, važnu ulogu igra i zona u kojoj se posluje, godina poslovanja, ali i starost samog preduzetnika i njegova radna sposobnost.

Najavljena reforma paušala izazvala je, podsećamo, burne reakcije u IT zajednici. Država je uvela test samostalnosti, kako bi se odredilo ko je stvarno paušalac, a ko na taj način izbegava porez na dohodak. Više o tome čitajte OVDE.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.