Izvor: Luftika.rs, 02.Okt.2020, 14:32

Nije šala, dočekali smo i svečano otvaranje kontejnera (VIDEO)

U blizini sahat-kule u gradu Kaknju u Bosni i Hercegovini juče (1. oktobar) upriličeno je puštanje u funkciju „E-kontejnera“, namenskog kontejnera za elektronski otpad. Kontejner je postavljen u okviru projekta “Elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“.
Radi se o projektu s kojim je Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj- C.E.K.O.R. prošao na javnom pozivu kojeg su objavili Opštinaina Kakanj i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD. Projekat ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << za cilj zbrinjavanje svih vrsta elektronskog otpada kako isti ne bi završio na divljim deponijama, u prirodi ili u kontejnerima koji nisu predviđeni za te namene.
U E-kontejner će se moći ubacivati sledeće vrste elektronskog otpada: IT oprema i oprema za telekomunikacije, električni uređaji, alati i svi drugi uređaji koji su radili uz pomoć električne energije ili baterija, rashladni uređaji.
Sav otpad koji se prikupi bit će preuzet od ovlašćenog otkupljivača – ZEOS sistem, piše Crna hronika, a prenosi 6uka.
Mnogi su komentarisali i da je žalosno da se u BiH organizuju ceremonije na kojima se puštaju u rad kontejneri za smeće. Građani su aludirali na ranije slučajeve svečanog puštanja u rad trotoara, stubova javne rasvete, a naročito s obzirom na to da se bliže lokalni izbori.

Podsetimo da i Srbija ima svoje “bisere” kada su je u pitanju svečano otvaranje različitih objekata i infrastrukturnih projekata, a neki su bili poprilično bizarni. U nastavku donosimo kratak pregled nekoliko najzanimljivijih.
Septička jama Vrhunac je bio poziv medijima 2018. godine da izveštavaju sa puštanja u rad septičke jame. Upravo tom događaju prisustvovali su novinari u Miroševcu, a poziv je stigao iz Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj grada Leskovca. U pozivu novinarima i fotoreporterima pisalo je da će u dvorištu OŠ “Slavko Zlatanović” u Miroševcu biti “puštena u rad septička jama na kojoj je rađeno investiciono održavanje”.
Semafor u Novom Sadu Javnost u Srbiji iznenadilo je i kada je direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada Dejan Mandić svojevremeno otvorio početak radova na izgradnji semafora na Novom naselju. Međutim, samo sat vremena nakon odlaska predstavnika gradske vlasti, radnici koji su počeli radove na postavljanju semafora presekli su vodovodnu cev i izazvali havariju na Bulevaru Slobodana Jovanovića, zbog čega su Novosađani iz okolnih ulica ostali bez vode.
Poštanski sandučići U oktobru 2017. godine predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić prisustvovao je “svečanom” otvaranju poštanskih sandučića u jednoj mladenovačkoj zgradi.
Vulin i lift Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad i socijalna pitanja, pre nekoliko godina presekao je crvenu vrpcu na otvaranju lifta u Apatinu, u Domu za stare i penzionere. Prethodno je “svečano” dodelio 12 bebi-alarma roditeljima dece sa oštećenim sluhom, a nije propustio ni opet “svečanu” dodelu paketića deci iz Centra za cerebralnu i dečju paralizu koja je ubrzo postala predmet sprdnje na društvenim mrežama.
Pešački prelaz Za pojedine lokalne funkcionere od posebnog je značaja i postavljanje običnog pešačkog prelaza. To je slučaj sa predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, koji se svečanim otvaranjem zebre u naselju Kumodraž pohvalio na svom Tviter nalogu. On je postavio fotografiju na kojoj se nalaze on i njegove kolege Ivana Tomić i Relja Ognjenović, koji se sa ponosom slikaju na tek obeleženom pešačkom prelazu.
Stepenište Uz balone i trake, nekadašnji ministar Velimir Ilić i tadašnji gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić pre nekoliko godina otvorili su rekonstruisano stepenište sa rukohvatom u Kruševcu. To se dogodilo u jeku predizborne kampanje.
Pompa oko saobraćajnog znaka U Kruševcu je, pored stepeništa, uz pompu postavljen i saobraćajni znak koji označava da je reč o usporenoj zoni saobraćaja. Na sličan način, uz desetak direktora i gradskih čelnika, otvorena je i biciklistička staza.
Čajna kuhinja Direktor Doma zdravlja u Ražnju Nenad Stanković pre nekoliko godina makazama je presekao crvenu vrpcu na vratima čajne kuhinje. Kako je rekao, prostorija za dnevni odmor zaposlenih otvorena je zahvaljujući donacijama, a nabavljeni su ugradna ploča i frižider.
Istog dana, svečano je otvorena i rampa za ulaz osoba sa invaliditetom.
Semafor u Kraljevu dobio i Tviter nalog Kraljevački semafor, koji je 2016. godine svečano otvorio tadašnji gradonačelnik Predrag Terzić, iste godine dobio je i svoj profil na Tviteru, podseća 021.rs.
Novi Sad je dobio novi Dom kulture i svima dokazao koliko kulture nije dostojan

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.