Ni beogradsko ni vojvođansko

Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni beogradsko ni vojvođansko

Nema mesta politizaciji proširenja selekcije predstava za 54. Sterijino pozorje, ističe direktor Ivan M. Lalić

Novi Sad – Sterijino pozorje je, kako smo juče objavili, proširilo selekciju nacionalne drame i pozorišta za predstojeći, 54. istoimeni festival koji ove godine počinje 23. maja u Novom Sadu. Uz 14 već izabranih i pre dve nedelje javno objavljenih predstava u izboru selektora Vladimira Kopicla i Igora Burića – sedam u Selekciji nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drame i još sedam u Selekciji nacionalnog pozorišta – sada su dodate još tri – „Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u režiji Larija Zapije (Narodno pozorište Užice), „Švabica” Laze Lazarevića, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević (JDP iz Beograda) i „Bura” Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana (Narodno pozorište Niš).

Tri dodatne predstave uvršćene su, prema saopštenju Sterijinog pozorja, posle konsultacija sa selektorima, a na inicijativu menadžmenta Pozorja sa direktorom Ivanom M. Lalićem na čelu, uz saglasnost Upravnog odbora. Kao razlog navedena je izuzetno bogata i zanimljiva pozorišna produkcija protekle godine, a odlukom o ukupno 17 predstava u selekciji nacionalne drame i nacionalnog pozorišta zaokružen je, bez sumnje, najambiciozniji program u novijoj istoriji ovog značajnog teatarskog festivala.

U međuvremenu su pozorišni, ali i neki drugi analitičari, napravili statističku sliku prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Pozorja. I, dok je prošle godine igralo čak sedam tzv. beogradskih predstava, dakle teatri iz Beograda, i tek dve iz Vojvodine, pa su zlonamerni govorili o Pozorju i kao o „pozorišnom festivalu beogradskog kruga dvojke”, ove godine je prva objavljena selekcija od 14 naslova predstavila osam teatara iz Vojvodine, pet iz Beograda i tek jedan iz tzv. uže Srbije.

U zemlji u kojoj je gotovo sve politika, od porodilišta do pozorišta, statistička slika ovogodišnjeg Pozorja nije mogla proći bez kuloarskih komentara o „saglasju novog, predloženog Statuta AP Vojvodine i Pozorja”, sa malicioznim primedbama da se, eto, „rađa nova Vojvodina, pa i vojvođansko Pozorje”. Da li je zaista politika umešala prste u selekciju predstava za Pozorje i koliko je proširenje selekcije za tri predstave posledica raznih tumačenja u javnosti?

– Upravni odbor je ovakve odluke donosio i u prošlosti, dakle nije prvi put da je lista selekcije proširena – kaže u izjavi za „Politiku” direktor Pozorja Ivan M. Lalić. – Potpuno sam svestan da presedani nisu zahvalni, ali je procena i moja i menadžmenta da se ovim gestom uvažava dobra pozorišna realnost u Srbiji. Prošle godine se pojavilo i pojavljuje se sve više odličnih predstava izvan tradicionalnih pozorišnih centara – Beograda i Novog Sada. Tako smo dobili nove pozorišne centre, Zrenjanin i Kikindu, uz već dobro znani teatar iz Subotice koja još od vremena Ljubiše Ristića figurira kao ozbiljan teatarski grad. Tu je i Sombor, koji još od vremena zlatnih osamdesetih godina ima odličan teatar... I, kada je već tako, a Sterijino pozorje već ima veliki broj predstava, veći od prošle godine, sa ambicijom da postane lider među regionalnim festivalima, procenjeno je da bi trebalo isti princip primeniti i na izbor predstava „južno od Beograda”...

Lalić obrazlaže da su mnogi teatri upravo „južno od Beograda” u prošloj godini doživeli velike promene i imaju sjajne predstave: „U Nišu teatar vodi upravnica Biljana Vujović koja je podigla adrenalin pozorišnog života, uskoro će kod njih režirati Dušan Jovanović, a umetnički direktor je Ištvan Bičkei iz Subotice. Andraš Urban, posle tri predstave na Bitefu, otišao je u Niš i uradio odličnu predstavu Šekspirove ’Bure’... Misija Sterijinog pozorja jeste i da podrži takve inicijative. U Užice je došao Mijačev učenik, odlični Lari Zapija, Italijan, ali je baš tamo režirao našeg Steriju! Želeli smo da pokažemo i kako nove, mlade pozorišne snage Srbije rade neke poznate, kultne predstave – pa smo tako uvrstili i Anu Đorđević i njenu režiju ’Švabice’ Laze Lazarevića koja je već dva puta izvođena na Pozorju, ranije... ”

Drugim rečima, ističe Ivan M. Lalić, nema mesta politizaciji proširenja selekcije predstava za 54. Sterijino pozorje. Reč je, zapravo, o teatrima čiji su ansambli i predstave zaslužili da se nađu u izboru najboljih.

Zanimljiv je zaključak u izveštaju selektora Vladimira Kopicla i Igora Burića, kada je objavljeno prvih 14 predstava – učesnica Pozorja. Pošto su pobrojali i obrazložili izbor za svaku od 14 odabranih predstava, oni kažu da „ni sve preostalo nije za selektorsko ćutanje, ali ni za festivalski izbor koji je na ovogodišnjem Pozorju ionako umalo udvostručen u odnosu na prethodno. Ono što programska numerologija sama po sebi isključuje pre nego naša volja i znanje, svakako je vanserijska, vizuelno spektakularna, na samo 72 minuta svedena postavka Selimovićevog ’Derviša i smrti’ realizovana u turskom Kodžaeliju s aromom istočnjačkog poimanja teatra, ni samo egzotična ni anahrona. Drugačije, ali ne i manje uspele predstave kao ’Sanjari’ JDP, ’Mizantrop’ Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaza, ’Rodoljupci’ Narodnog pozorišta Užice, te još poneka, zaslužuju sličan vrednosni sud.”

-----------------------------------------------------------

Mladi lavovi i decentralizacija

Prema rečima direktora Ivana M. Lalića, akcenti ovogodišnjeg festivala Sterijino pozorje, koji će nesumnjivo obeležiti manifestaciju biće mladi pozorišni lavovi - reditelji Ana Đorđević, Marko Manojlović, Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Nikola Zavišić... Drugo obeležje je decentralizacija - otvaranje i predstavljanje publici novih pozorišnih centara Srbije - Zrenjanina, Kikinde, Niša, Užica.

-----------------------------------------------------------

Nije prvi put

Godine 1994, a potom i 2002. godine, Upravni odbor Sterijinog pozorja je u tadašnje festivalske manifestacije takođe naknadno uključio nekoliko predstava. Bile su to, 1994, predstave „Lažni car Šćepan Mali” P. P. Njegoša, u režiji Dejana Mijača i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Te godine je Dejan Mijač bio selektor predstava za Pozorje, i nije želeo ni mogao da sam predloži sopstvenu predstavu u festivalski izbor. Upravni odbor je to naknadno uradio, baš kao što je istu takvu odluku iste godine doneo i za predstavu „Parastos” Budimira Dubaka u izvođenju Moskovskog dramskog pozorišta „Na Perovskoj”. Predstava iz Moskve je uvršćena u takmičarski deo, kao i ostvarenje „Pokojnik u narodnoj skupštini” Nenada Tadića u izvođenju Sarajevske srpske scene Pale.

Osam godina kasnije, 2002, Upravni odbor je na predlog članova Umetničkog veća pozvao na Pozorje predstavu „Buba” Mladena Popovića, u izvođenju Mestnog gledališča ljubljanskog iz Ljubljane. Razlog je bio u tome što selektor Boško Milin nije uspeo da vidi predstavu i to je, naknadno, učinio Upravni odbor.

Danica Radović

-----------------------------------------------------------

Selektor je bio na premijeri „Švabice”

- Presrećna sam što je „Švabica” ušla u selekciju predstojećeg 54. Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Jedino što mi je žao jeste što je predstava morala naknadno da uđe u selekciju, odnosno što nije na vreme prepoznata od strane selektora. Premijera „Švabice” je bila u nedelju, 15. marta, to je, ujedno, bio poslednji dan za formiranje selekcije. Selektor je bio na premijeri, što znači da je imao vremena da na vreme donese odluku - kaže Ana Đorđević, rediteljka predstave „Švabica”.

-----------------------------------------------------------

Biljana Vujović: Radujemo se učešću

Niš - Upravnica Narodnog pozorišta u Nišu Biljana Vujović rekla je juče da je ansambl sa simpatijama primio odluku selekcione komisije Sterijinog pozorja o učešću niške predstave „Bura” na ovogodišnjem festivalu nacionalne drame i pozorišta.

-Članovi selekcione komisije gledali su premijeru u Nišu i predstava im se dopala. Mislim da je njihova odluka ispravna i mi smo je sa radošću primili. Dobro je da neko ima potpuno ispravnu sliku o ovogodišnjoj pozorišnoj produkciji i da to sagledava bez obzira na finansije, koje su ponekad prepreka za pravilan izbor - rekla je Biljana Vujović za „Politiku”.

Ona je podsetila da je ovogodišnji poziv za učešće niškog ansambla veliki uspeh za Narodno pozorište.

-Ove godine Sterijino pozorje održava se 54. put, a našem Narodnom pozorištu to je tek četvrto učešće na Pozorju.

Predstava „Bura” Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, premijerno je izvedena 11. marta ove godine povodom obeležavanja 122. godišnjice niškog teatra.

D. J.

-----------------------------------------------------------

Užičani ne bi da se svrstavaju

Užice - Povodom odluke da se proširi selekcija za ovogodišnje Sterijino pozorje, u užičkom pozorištu izražavaju zadovoljstvo što je njihova predstava „Rodoljupci” u režiji Larija Zapija uvršćena u selekciju nacionalne drame Pozorja. Po rečima Nemanje Rankovića, umetničkog direktora Narodnog pozorišta u Užicu, godi saznanje da je veći deo stručne javnosti ocenio da je to trenutno jedna od najvrednijih predstava u pozorišnom životu Srbije.

- Mi smo dobili zvanično saopštenje da se naša predstava našla u tom proširenom konceptu Sterijinog pozorja. Do sada nismo ulazili u bilo kakvu polemiku oko selekcije na tom festivalu. Smatramo da se stvari oko korektnosti ili nekorektnosti tog proširenja ne tiču užičkog pozorišta, koje ne želi da se svrstava ni na jednu stranu. Naše je da odgovorimo ili ne odgovorimo tom pozivu za učešće - prokomentarisao je Ranković.

Kao što se zna, teatar iz Užica je poslednjih godina ostvario značajne rezultate: od nastupa na Bijenalu u Veneciji, učešća na Bitefu i Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, do rekorda na susretima „Joakim Vujić” gde je užička predstava „Umetnost i dokolica” osvojila čak sedam od ukupno 11 nagrada. Sada, evo, kao potvrda kvaliteta i dobrog rada stiže i poziv sa Sterijinog pozorja, na kome ranije Užičani nisu učestvovali.

B. P.

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivan Lalić: Način izbora mora biti promenjen

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37

Sterijino pozorje je pre dva dana izdalo saopštenje u kome se kaže da je Uprava na čelu sa direktorom Ivanom M. Lalićem i uz pristanak selektora Vladimira Kopicla i Igora Burića odlučila da u ovogodišnju selekciju naknadno uvrsti još tri predstave: „Rodoljupce” u režiji Larija Zapie...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.