Nestašica i više cene meda od jeseni

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica i više cene meda od jeseni

Zbog čestih kiša, meda će biti čak 85 odsto manje nego lane pa će se na tržištu osetiti znatna nestašica jer zalihe od prošle godine neće biti dovoljne da pokriju potrebe stanovništva.

Predsednik Udruženja pčelara "Jovan Živanović" Miodrag Čupić kaže da se već sada oseća smanjena ponuda, a to će imati za posledicu skuplji med.

Pčelari procenjuju da je ova godina najlošija u protekle tri decenije, a na to su uticale česte kiše u vreme cvetanja bagrema, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lipe i suncokreta i velike poplave koje su u maju bile u Srbiji. Zbog takvih vremenskih neprilika, pčelari smatraju, ističe Čupić, da je izgubljeno 1.600 pčelinjih zajednica.

- Za pčelare je sezona gotova. Sve paše su prošle, bagremova u maju, lipova u junu i suncokretova u julu. Bagrem je bio dobro cvetao, ali su noći bile hladne, a sve biljke zahtevaju i tople noći, pa bagrem nije medio, to jest nije davao nektar - objašnjava Čupić. On dodaje da će pčelari zbog loše sezone imati dodatni trošak jer sada treba i prehranjivati pčele veštačkim putem i treba ih čuvati od bolesti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.