Neophodna pomoć za lečenje matičnim ćelijama

Izvor: Novine novosadske, 27.Feb.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna pomoć za lečenje matičnim ćelijama

maticne-celije-boxMladić iz Sremskih Karlovaca Goran Šoškan (31), koji je pre dve i po godine doživeo nesreću i ostao potpuno nepokretan, posle tretmana matičnim ćelijama na klinici u Beču oseća se mnogo bolje i nada se uspešnijem i bržem oporavku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << /> Njemu je u oktobru prošle godine na Klinici “Stemzellen” urađena transplantacija matičnih ćelija, čiji su rezultati itekako uočljivi, ali da bi lečenje i celokupni oporavak od teške povrede bili uspešni, potrebna su još dva boravka u toj zdravstvenoj ustanovi.
Sledeći tretman u aprilu, nedostaje 10.000 evra
Sledeći tretman na bečkoj klinici je zakazan za april, a iznos od 10.000 evra za troškove lečenja njegova porodica, koja je u teškom materijalnom stanju, nema, pa je Goran morao da se i ovoga puta obrati dobrim ljudima za pomoć u želji da, kako s mnogo nade i optimizma kaže, ponovo hoda i živi kao pre nesreće.
“Generalno se dosta bolje osećam. Onako zdravije i jače. Nešto se pozitivno dešava i nadam se da sve to ide ka nekom oporavku”, rekao je on Tanjugovim reporterima koje je dočekao u svojoj kući sedeći u specijalnoj stolici, kako kaže u uspravnom položaju, dok je ranije “23 sata dnevno provodio ležeći u krevetu”.
Posle povrede i višemesečnog bolničkog lečenja Šoškan je prošao dug i težak period, ali se, uprkos teškom stanju, nije predavao i uz veliku pomoć i podršku porodice, kao i prijatelja, komšija, rodbine, oporavak je išao lagano, ali uzlaznom putanjom.
Nova nada bilo je saznanje o mogućnosti lečenja transplantacijom matičnih ćelija, pa je Goran, nakon dobijenog mišljenja konzilijuma lekara Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu o opravdanosti njegovog zahteva za lečenje u inostranstvu i prikupljanja novca za pokrivanje troškova lečenja, stigao na čuvenu bečku kliniku kod doktora Georga Kobinije.
“Sam tretman matičnim ćelijama nije mnogo zahtevan ni naporan. Relativno je jednostavan. Brzo se sve završi. Trajao je svega tri dana, znači ništa nije komplikovano”, opisuje Goran svoj prvi boravak u bečkoj bolnici i dodaje da mu je “taj moral ostao” i da se uvek trudi da drži “glavu gore”, kao i da mu je ovo novo lečenje dodatni stimulans.
Majka i otac ostali bez posla, ne gube nadu
Goran napominje da je, uz pomoć dobrih ljudi, akcijom cele porodice i prijatelja, prošle godine uspeo da skupi neophodnih 10.000 evra i očekuje da će i ovoga puta humanost doći do izražaja i da će uspeti da skupi novac za put u Beč.
“Voleo bih da mogu da vodim donekle bar aktivan život. Ne nadam se nekim neverovatnim stvarima i da će to da se desi preko noći, ali trudićemo se da uradimo maksimalno što je moguće. Da oporavak bude što uspešniji”, kaže Goran koji već pomalo može da koristi i kompjuter.
Njegova majka Slavica, koja se kako Goran kaže najviše angažuje u traženju onih koji bi mogli da pomognu, veruje da ima nade za oporavak njenog sina i da, kako je rekla, ne zavisi potpuno od tuđe pomoći i da može neke stvari sam da uradi.
“Ja se nadam da će nauka napredovati i da će Goran moći čak i da hoda”, ističe njegova majka i dodaje da se “definitivno, promene nabolje kod Gorana dešavaju i trebalo bi da odemo u Beč i drugi put”.
Goran ima snage, “vrlo je pozitivan i želi da se oporavi. Naravno kao i svi mi, njegova porodica, prijatelji, komšije… Ja verujem da hoće, uz pomoć matičnih ćelija”, kaže Slavica Šoštan.
On je napomenula da, prema važećim propisima, Goranova dijagnoza – tetraplegija ne potpada u one za koje bi država platila lečenje u inostranstvu i zato su ona i njen suprug, koji su prethodnih godina ostali bez posla, prinuđeni da traže pomoć za odlazak na kliniku u Beč.
Pomoć Goranu može se uplatiti na tekući račun kod Erste banke 340-3211345271, primalac Slavica Šoškan, poziv na broj 0309960805055, svrha uplate: pomoć za Gorana ili na devizni tekući račun Correspondent bank for incoming payments:swift code gibaatwg Erste group bank AG Wien, Austrija, account of the beneficiary with: swift code: gibars22, Erste bank A.D. Novi Sad, beneficiary: iban RS35340000003211345271, name: Slavica Šoškan, address: Sremski Karlovci, Nikole Tesle 30A.
Tanjug

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladiću iz Karlovaca potrebna pomoć za lečenje matičnim ćelijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2013

SREMSKI KARLOVCI -..Mladić iz Sremskih Karlovaca Goran Šoškan (31), koji je pre dve i po godine doživeo nesreću i ostao potpuno nepokretan, posle tretmana matičnim ćelijama na klinici u Beču oseća se mnogo bolje i nada se uspešnijem i bržem oporavku...Njemu je u oktobru prošle godine na Klinici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.