Nemački ambasador: Za Srbiju nema dodatnih uslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador: Za Srbiju nema dodatnih uslova

NOVI SAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas odbacio je tvrdnje da Evropska unija postavlja nove uslove Srbiji i rekao da su za sve države zapadnog Balkana, koje teže pristupanju EU, uslovi isti.

"To se nije promenilo i ne verujem da će se i promeniti", rekao je Volfram Mas u intervjuu za novosadski "Dnevnik" i dodao da ne očekuje da bi se priznanje Kosova moglo pojaviti kao dodatni uslov za nastavak evropskih integracija Srbije.

Ozbiljnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade Srbije

"Niko nikada do sada nije postavio takav uslov, a ne vidim niti povoda niti potrebe da se tako nešto i uradi", rekao je Mas.

On je ocenio da je Vlada Srbije već pokazala da izuzetno ozbiljno shvata sve obaveze prema Haškom tribunalu i da je izručenjem Radovana Karadžića "postalo jasno da nema nikakve sumnje u to da će vlada, ukoliko joj se ukaže šansa, uhapsiti i izručiti i Ratka Mladića".

Prelazni sporazum EU već primenjuje

"Kada je reč o Prelaznom trgovinskom sporazumu, moj je savet da treba biti malo realniji. Naime, EU odavno primenjuje svoj deo tog sporazuma, a srpska strana je odlučila da ga jednostrano primeni od 2009. godine, što znači da ćemo sa prvim danom sledeće godine imati de fakto situaciju kao da je taj akt na snazi", rekao je Mas.

Nemački ambasador je dodao da je za Srbiju važno da će, ako odmah počne s primenom sporazuma, to kasnije biti važan pokazatelj prilikom vrednovanja njenog napretka kada na red dođe dodeljivanje statusa kandidata, što ne znači da ne bi bilo poželjno da se pitanje primene sporazuma i formalizuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.