Ne bacaj, recikliraj u 11 novosadskih škola

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne bacaj, recikliraj" u 11 novosadskih škola

Specijalni kontejneri nalaze se ispred 11 novosadskih škola u akciji "Ne bacaj, recikliraj" udruženja građana "Komšija - Petrovaradin", koje poziva sve zainteresovane da se pridruže inicijativi i donesu otpad na preradu.

Ovo udruženje pokušava da doprinese povećanju svesti kod Novosađana poručujući im da elektronski, električni, plastični, papirni i drugi reciklabilni otpad doneti u prostorije udruženja na Petrovaradinu.

Prema rečima predsednika udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Svetozara Jovičića, učestvovanjem u akciji, Novosađani mogu da obezbede školama neophodnu opremu.

"Procedura je jednostavna - kada se kontejneri ispred škola napune, ekipa udruženja odvozi sadržaj na recikliranje, a škole zauzvrat od sponzora projekta dobijaju rekvizite, opremu, knjige i druge stvari koje su im potrebne. Takođe, građani mogu da se pridruže akciji i smeće odlože u ime određene škole, kojoj će potom otići nagrada. Mi se sada nalazimo na dobrom putu, ali će nam trebati dodatna pomoć. Nadamo se da ćemo ove godine nastaviti projekat i da ćemo uspeti da postavimo kontejnere za recikliranje i ispred drugih škola, kao i da sprovedemo edukaciju dece i omladine", kaže Jovićič za naš portal i dodaje da je cilj da 60 odsto škola bude opremljeno kontejnerima za reciklažu.

Prema rečima Jovičića, ljudski nemar uzrokovao je da živimo u nezdravom društvu, ali za to ima leka - zove se edukacija i preventiva. Problem je što lekovi koštaju.

"Mi nemamo dovoljno novca da uradimo sve što bi trebalo za našu okolinu. Prošle godine smo uz pomoć građana, grada i društveno odgovornih firmi uspeli da postavimo oko 11 kontejnera za reciklažni otpad ispred novosadskih škola. Mislim da deca, koja su najbliže prirodi, najlakše razumeju o čemu se radi i voljni su da rade na čuvanju prirode. Mi se sada nalazimo na dobrom putu, ali je potrebno da se još više firmi i preduzeća pridruži akciji i pomogne", kaže Jovičić.

Pogledajte kako izgleda jedna od akcija sprovedena u jednoj novosadskoj školi.



Inače, udruženje poseduje prostor pod imenom "Zelena kuća" u Petrovaradinu u Ulici Preradojevića 79, u koju svi građani i pravna lica mogu da donesu reciklažni otpad od 11 do 16 časova.

Novi Sad je po zastupljenosti reciklaže na boljoj poziciji od drugih gradova u Srbiji, jer reciklira oko 13 odsto otpada. Procenat reciklaže otpada u Srbiji kreće se oko sedam odsto, a evropski nivo je oko 70 odsto. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.