Naša stvarnost liči na loš krimi roman

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naša stvarnost liči na loš krimi roman"

Glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović izjavio je da društvo ne može kritički da promišlja sopstvenu poziciju dok god je "zabavljeno dramatičnim događajima i kontradiktornim informacijama."

"Naša stvarnost liči na loš ili po mnogo čemu predvidljiv špijunski ili krimi roman - sa neverovatnim zapletima i preokretima, navođenjem na pogrešne tragove, viškom informacija i s druge strane nedostatkom informacija koje su neophodne da bismo razumeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << događaje koji su izašli ispred nas u poslednjih desetak dana. U toj situaciji vrlo je teško oblikovati jasnu sliku", izjavio je Božović za N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, postoji "pregrejani optimizam" koji predstavlja stvarnost neuporedivo boljom nego što ona jeste, a onda odlazimo u drugu krajnost. On ne veruje da je to slučajno.

"Dok god je društvo zabavljeno tako dramatičnim događajima, kontradiktornim informacijama, ono zapravo ne može kritički da promišlja sopstvenu poziciju. Ključni problem je da stalno dobijamo informacije da naše društvo nezadrživo ide u dobrom pravcu, a ljudi to u svakodnevnom životu  ne osećaju. Nešto u društvu duboko nije u redu kad naizmenično i gotovo uporedo postoje optimizam i strah", smatra Božović.

Društvu, dodaje on, nedostaju prave i bitne informacije o čitavom nizu temeljno važnih stvari koje ga zanimaju, a umesto toga je javnosti ponuđeno previše netačnih i spinovanih informacija.

"Nisam siguran da će bilo koja tema koja je pokrenuta u poslednjih deset dana biti dovedena do kraja. To jeste obeležje u našoj zemlji - pokreće se previše tema, a nijedna ne bude apsolvirana i zaokružena. Mi onda ne znamo u kakvom svetu živimo", objašnjava Božović za N1.

Božović kaže da je postao manir da se svaka vrsta kritike dočeka "sa najtežim mogućim oružjem i optužbama".

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.