Izvor: Radio 021, 28.Nov.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći pad prodaje automobila od 2008. godine

Prodaja automobila širom sveta će u 2019. godini, kako se očekuje, zabeležiti najveći pad od finansijske krize 2008. godine, jer je splasnula tražnja potrošača - od Sjedinjenih Država do Kine.

Globalna prodaja automobila će, kako se procenjuje, pasti za oko 3,1 milion jedinica u tekućoj godini, što je veći pad nego 2008, objavio je ekonomski tim agencije Fič rejtings, pozivajući se na podatke koje je prikupila Međunarodna organizacija proizvođača motornih vozila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Iz Fiča poručuju i da usporavanje prodaje automobila utiče na pad globalne proizvodnje.

"Pad globalnog tržišta automobila od sredine 2018. ključni je pokretač pada globalne proizvodnje, a perspektive prodaje automobila znatno su se pogoršale u odnosu na naša očekivanja iz maja meseca", izjavio je Brajan Kulton, glavni ekonomista Fiča, a prenosi CNBC.

Globalna prodaja putničkih automobila pala je na 80,6 miliona jedinica u 2018. godini sa 81,8 miliona jedinica godinu ranije, što je bio prvi godišnji pad od 2009. godine, saopštila je ta agencija.

Globalna prodaja vozila ove godine verovatno će pasti za dodatnih četiri odsto, na oko 77,5 miliona prodatih vozila.

Pad tražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, glavni je faktor koji se krije iza globalnog pada prodaje u ovoj godini. Naime, prodaja automobila u Kini pala je za 11 odsto od januara do kraja oktobra u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kulton smatra i da su slab rast kreditiranja, veća prodaja polovnih automobila i novi standardi u vezi sa emisijom štetnih gasova uticali na manju prodaju novih automobila u Kini.

Prodaja u SAD je takođe suočena sa problemima, a kompanije Dženeral motors, Ford i Honda smanjile su proizvodnju usled "hlađenja" tržišta automobila.

Fič predviđa da će prodaja u SAD pasti za oko dva odsto na 16,9 miliona vozila u 2019. godini.

I druge zemlje, poput Brazila, Rusije i Indije, suočene su sa padom prodaje, a očekuje se da će slična situacija zadesiti i zapadnu Evropu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kriza auto-industrije: Globalna prodaja manja za 3,1 milion vozila u 2019.

Izvor: B92, 29.Nov.2019, 12:03

U svetu će ove godine biti zabeležen najveći pad prodaje novih automobila još od izbijanja ekonomske krize iz 2008...Kako prognozira Fitch Ratings, pad isporuka novih vozila na svetskom nivou u 2019. iznosiće 3,1 milion u poređenju sa prethodnom godinom, što odgovara smanjenu prodaje za oko 4%....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.