Izvor: Luftika.rs, 29.Jan.2020, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjeftiniji oblik ponosa je nacionalni ponos

Artur Šopenhauer (1788-1860) je bio nemački filozof idealist, klasični predstavnik pesimizma. Učio je da je volja osnova svega, kao i da je volja večito nezadovoljena i zato je život beskrajna patnja, a ovaj svet najgori mogući svet.
Neka od njegovih najvećih dela su: “Svet kao volja i predstava”, “Metafizika lepog”, “Metafizika polne ljubavi”, “O stilu i pisanju”, “O geniju”… Najveći uticaj je imao pred kraj svog života i posle smrti.
Jedan od njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << najupečatljivijih citata tiče se nacionalizma i nacionalnog ponosa:
„Najjeftiniji oblik ponosa je nacionalni ponos.
On otkriva pomanjkanje individualnih kvaliteta pojednica, kojima bi se dotični mogao ponositi, jer inače ne bi trebao pribeći onima koje deli s milionima drugih.
Onaj koji poseduje lične vrline, će najbolje prepozanti greške svoje vlastite nacije, jer mu je ona stalno pred očima.
Ali svaki jadnik, koji ništa drugo na svetu ne poseduje, na šta bi mogao biti ponosan, koristi ovo zadnje sredstvo, naciju kojoj pripada, da bi na nešto mogao biti ponosan.
Kroz to se oseća jačim i spreman je s puno zahvalnosti braniti rukama i nogama svaku njenu grešku i glupost.“
Mate Parlov: Ja ne mogu da budem nacionalista, ja sam svetski prvak!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.