Izvor: Radio 021, 25.Maj.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnik Uprave kriminalističke policije: Ne pratimo političke protivnike

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije Dejan Kovačević odbacio je kao neistinite i tendeciozne optužbe bivšeg načelnika Vojnobezbednosne agencije Momira Stojanovića da se Odeljenje za posebne istražne metode "bavi praćenjem političkih protivnika".

"Izjava Momira Stojanovića, bivšeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije, da je Odeljenje za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije opasna organizacija koja se bavi praćenjem političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << protivnika i nadzorom njihove komunikacije, skandalozna je, tendenciozna i neistinita", naveo je Kovačević u izjavi za javnost.

On je ocenio da je cilj takvih optužbi da se "naruši ugled UKP-a koji je u proteklom periodu ostvario značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih najtežih oblika kriminalnih delatnosti, kako u državi, tako i na međunarodnom nivou".

Kovačević je podsetio da se služba za specijalne istražne metode bavi primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa pozitivnim propisima, pre svega Zakonikom o krivičnom postupku, tako da nijednu od posebnih dokaznih radnji ne može da sprovodi bez naredbe suda.

Kovačević takođe podseća da tehničku realizaciju nadzora sprovodi Bezbednosno-informativna agencija, a Uprava kriminalističke policije nije u mogućnosti da samostalno primenjuje zakonito presretanje komunikacija bez njene tehničke podrške.

"Napominjem da Služba za specijalne istražne metode u svom radu pruža specijalističku tehničku podršku operativnim linijama rada koje iniciraju primenu posebnih dokaznih radnji, isključivo po naredbi suda, a na obrazloženi predlog javnog tužioca, ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi", istakao je načelnik UKP.

On je naglasio i da je postupanje s materijalom dobijenim na ovaj način, "precizno regulisano zakonom, a sve u cilju njegove procesne upotrebe u krivičnim postupcima za najteža krivična dela, odnosno dela koja su taksativno navedena u Zakonu o krivičnom postupku".

Stojanović je za list Danas izjavio da kompromitujući materijal u tabloide stiže iz Odeljenja za posebne istražne metode UPK, službu koja, kako je rekao, prednjači kada je reč o političkoj zloupotrebi ovlašćenja.

"Oni prate političke protivnike i kritičare režima, nadziru njihovu komunikaciju, ucenjuju... Sav kompromitujući materijal koji su objavili tabloidi dolazi upravo od njih", rekao je Stojanović i optužio ovu Službu UKP da se "bavi svime osim borbom protiv organizovanog kriminala".

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.