Izvor: Radio 021, 08.Apr.2020, 19:45

NVO: Naredbe štaba u Boru ograničavaju ljudska prava

Više organizacija civilnog društva pozvalo je Gradski štab za vanredne situacije u Boru da povuče naredbe usvojene 6. aprila u vezi sa epidemijom koronavirusa, kojima se, kako se navodi, ograničavaju ljudska prava.

Organizacije su u saopštenju ocenile da je štab u Boru usvojio 11 naredbi kojima se uvode mere odstupanja ljudskih i manjinskih prava "iako ni Ustavom ni zakonima Srbije nisu predviđena takva ovlašćenja gradskih štabova".

"Naredbe su donete uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pozivanje na Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iako u Srbiji, pa ni na teritoriji grada Bora, nije proglašena vanredna situacija, već vanredno stanje", stoji u saopštenju.

Dodaje se da po Ustavu Srbije, za vreme vanrednog stanja, kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike, a ne štabovi za vanredne situacije.

Poziv su uputili Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Beogradski centar za ljudska prava, A11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.