NIS: Evidentiran i povećan prihod - i gubitak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS: Evidentiran i povećan prihod - i gubitak

BEOGRAD -

Na Beogradskoj berzi, tri dana pred početak trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije, ta kompanija je predstavila rezultate poslovanja i planove.

NIS je u prvom polugodištu povećao prihod za četvrtinu, na 63 milijarde dinara, dok bruto profit iznosi 8,4 milijarde dinara, saopštio je zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov.

I pored toga zabeležen je neto gubitak od gotovo 10 milijardi dinara zbog pada vrednosti dinara prema dolaru za 28 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posto.

Od kretanja kursa dinara do kraja godine najviše će zavisiti vrednost akcija NIS-a.

Izveštava novinar Radio Novog Sada Đuro Vukelić.

Gubitak od deset milijardi

Naftna industrije Sebije (NIS) zabeležila je u prvoj polovini ove godine gubitak od deset milijardi dinara, zbog pada vrednosti dinara prema dolaru, koji je u tom periodu iznosio oko 28,1 odsto, izjavio je danas zamenik generalnog direktora te kompanije za finansije Aleksej Urusov.

On je rekao, prilikom prezentacije NIS-a na Beogradskoj berzi, povodom početka trgovanja akcijama te kompanije od 30. avgusta, da je navedeni gubitak u prvoj polovini ove godine veći za 29 odsto u odnosu na negativni rezultat poslovanja u istom periodu 2009, kada je pad vrednosti dinara iznosio pet procenata.

U prvoj polovini ove godine značajno je povećana proizvodnja domaće nafte i gasa, koja je iznosila oko 560 hiljada tona, što je 30 odsto više nego u razdoblju januar - jun 2009, rekao je Urusov.

Kravčenko: Dobit do kraja 2010.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ocenio je u saopštenju te kompanije da je NIS u prvoj polovini ove godine uspeo da očuva prošlogodišnji tempo poslovanja i da postepeno poboljša nivo proizvodnje i prerade nafte.

"Trenutni ekonomski uslovi i još uvek značajne posledice svetske ekonomske krize nam ne dozvoljavaju brže poboljšanje poslovnog rezultata. Pod uslovom da dođe do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabilizacije kursa dinara u odnosu na osnovne svetske valute, nadamo se da će kompanija do kraja 2010. uspeti da ostvari dobit", istakao je Kravčenko.

Dostanić: Osveženje tržišta kapitala i dolazak investitora

Izlazak Naftne industrije Srbije (NIS) na "prajm market" Beogradske berze biće osveženje ponude na tržištu kapitala i trebalo bi da inicira dolazak novih investitora, naročito stranih, izjavila je danas direktorka Berze Gordana Dostanić.

Dostanićeva je, na konferenciji za novinare povodom izlaska NIS-a na Berzu, rekla da prvog dana trgovine ne treba očekivati veliki promet, jer će "Pošta Srbije" Berzi ispostaviti samo naloge koje je primila do 9.30 ujutru, a sve posle tog vremena biće ispostavljeno sutradan.

Ona je rekla da se pojavljivanjem NIS-a na A listingu Berze očekuje dolazak investitora koji bi, pored hartija NIS-a, mogli da kupe i akcije nekih drugih preduzeća sa berzanskog tržišta, što bi povećalo likvidnost tržišta kapitala i motivisalo akcionare da ulažu u alternativne vidove štednje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.