Izvor: Radio 021, 30.Jun.2020, 18:02

NBS: Blagi rast i oporavak privrede u maju

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u maju zabeležila je mesečni rast od 10,1 odsto desezonirano, čime je nadoknađen značajan deo smanjenja proizvodnje iz marta i aprila zbog pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Oporavak ukupne industrije vođen je oporavkom prerađivačke industrije, koja je ostvarila mesečni rast od 14,5 odsto desezonirano. Kada je reč o međugodišnjoj dinamici industrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proizvodnje, ona je, u skladu sa očekivanjima, u maju ostala negativna, tako da je fizički obim ukupne industrije smanjen za 9,3 odsto, a prerađivačke industrije za 9,4 odsto u odnosu na maj 2019.

Promet u trgovini na malo u potpunosti se oporavio i u maju je realno veći za 4,7 odsto međugodišnje, dok je u periodu januar–maj 2020. ostvaren realni rast prometa u trgovini od 2,7 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz na mesečnom nivou beleži oporavak od 5,8 odsto desezonirano, vođen rastom izvoza prerađivačke industrije od 7,9 procenata desezonirano.

Oporavak je zabeležen i kod robnog uvoza, 11,4 odsto desezonirano, koji je vođen rastom uvoza opreme i repromaterijala za potrebe industrije.

Na međugodišnjem nivou, robni izvoz i uvoz u maju beleže pad, što je u skladu sa očekivanjima, s obzirom na to da se eksterna tražnja i međunarodni lanci proizvodnje nisu još u potpunosti oporavili, navodi NBS.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.