NASA otkrila dve nove planete

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2018, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA otkrila dve nove planete

Pet meseci nakon lansiranja, NASA orbitalni teleskop koji traži planete izvan Sunčevog sistema, otkrio je dve udaljene planete, objavili su zvaničnici, prenosi Hina.

Kako saznaje novinska agencija Hina, NASA satelit TESS otkrio je „super-Zemlju“ i „toplu Zemlju“ u solarnim sistemima udaljenima najmanje 49 svetlosnih godina, što je prvo otkriće tog satelita lansiranog u aprilu.

Misija TESS-a trajaće dve godine i koštaće 337 miliona dolara, te joj je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da proširi znanja astronoma o tzv. egzoplanetama koje kruže oko udaljenih zvezda.

Otkrivene planete pretople su za život, kaže naučnica Sara Siger, koja očekuje mnoga nova otkrića tog satelita, piše Hina.

"Moraćemo pričekati da vidimo šta će TESS još da otkrije", kaže Siger. "Znamo da tamo postoje planete na noćnom nebu koje čekaju da budu pronađene", dodala je. TESS bi trebalo da nastavi rad svog prethodnika, svemirskog teleskopa Keplera, koji je otkrio mnoge od 3.700 do sada otkrivenih egzoplaneta u svojih 20 godina rada pre nego što je ostao bez goriva.

NASA očekuje da će TESS otkriti mnoge od dosad nepoznatih svetova od kojih možda stotine veličine Zemlje.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NASA otkrila dve nove planete

Izvor: B92, 23.Sep.2018

Pet meseci nakon lansiranja, NASA orbitalni teleskop koji traži planete izvan Sunčevog sistema, otkrio je dve udaljene planete, objavili su zvaničnici...NASA satelit TESS otkrio je "super-Zemlju" i "toplu Zemlju" u solarnim sistemima udaljenima najmanje 49 svetlosnih godina, što je prvo otkriće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.