Izvor: Radio 021, 25.Jun.2020, 07:03

NASA će namerno izazvati sudar sonde i meseca Dimorfosa

Američka svemirska agencija NASA namerno će poslati svoju sondu DART (Double Asteroid Redirection Test) prema mesecu nazvanom Dimorfos.

Radi se o mesecu asteroida Didajmos do kog će DART stići 2022. godine. Sudar će biti demonstracija sistema za odbijanje asteroida koji je dizajniran da preusmerava svemirske stene od Zemlje. Didajmosov mesec je meta testiranja, privremeno je nosio ime Didajmos B, a novo ime Dimorfos je usvojeno ove nedelje.

Evropska svemirska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (ESA) je veličinu Dimorfosa uporedila s Velikom piramidom u Egiptu.

DART je dizajniran za kinetički udar, a to znači da će udariti Dimorfos kako bi ga preusmerio. Ako test bude uspešan, ova metoda bi se eventualno mogla koristiti za promenu putanje asteroida koji bi mogli biti opasni po Zemlju.

Opasni asteroidi su globalni problem kojim se ne bavi samo NASA. Mali satelit Italijanske svemirske agencije će pratiti DART, a dve godine kasnije će ESA lansirati letelicu pod nazivom Hera koja će posetiti Didajmos i analizirati rezultate DART misije.

DART će biti lansiran 2021. godine, a Didajmos i Dimorfos nisu opasni po Zemlju. Ipak, poslužiće kao važan test u procesu traženja novih načina zaštite naše planete.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Skretničar za asteriode: NASA šalje sondu na mesec Dimorfos

Izvor: B92, 25.Jun.2020

Američka svemirska agencija NASA namerno će poslati svoju sondu DART (Double Asteroid Redirection Test) prema mesecu nazvanom Dimorphos.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.