Moguća ponovna obustava rada advokata

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2017, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća ponovna obustava rada advokata

Advokatska komora Srbije izrazila je nezadovoljstvo zbog nekoliko spornih pitanja za advokaturu.

To je saopšteno povodom njenog položaja u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i drugim pravnim pitanjima.

Tim povodom je najavila da će se 25. februara održati Konferencija advokata Srbije na kojoj će  "biti zauzeti stavovi u pogledu daljih mera i aktivnosti u cilju zaštite pravne sigurnosti građana i vitalnih interesa profesije, uključujući i mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << organizovanja obustave rada".

U saopštenju se precizira da su na održanoj sednici usvojeni zaključci prema kojima je Advokaturi Srbije neprihvatljivo isključenje advokature iz Poglavlja 23 (ljudska prava i slobode i pravosuđe) i svrstavanje u Poglavlje 3 (usluge) u okviru pristupnih pregovora Srbije sa EU.  Takođe, Advokatura Srbije zahteva da se predlog Zakona o uslugama povuče iz procedure i da se pitanja usaglašavanja propisa o advokaturi sa propisama EU uređuju isključivo Zakonom o advokaturi.

Sledeći zaključak AKS je da besplatnu pravnu pomoć prema Ustavu građanima može pružati samo advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.  AKS je takođe najavila da će o zaključcima svog Upravnog odbora obavestiti Delegaciju EU u Srbiji i Evropsku komisiju - Direktorat za pravosuđe.

Zbog nezadovoljstva Zakonom o javnom beležništvu advokatura Srbije 2014. godine nije radila četiri meseca, zbog čega je pravosuđe bilo praktično paralisano. Advokatura je tada izdejstvovala veliki broj izmena tog Zakona nakon čega je obustavila protest.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.