Mladotres je Oksfordova reč godine

Izvor: Radio 021, 16.Dec.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladotres" je Oksfordova reč godine

Oksfordovi rečnici proglasili su za reč 2017. godine pojam "mladotres" (youthquake), čije je značenje "značajna kulturna, politička ili društvena promena koja proizilazi iz delovanja ili uticaja mladih".

Oksfordovi leksikografi kažu da je upotreba ove reči petostruko povećana ove godine, prenosi AP, uz ocenu da je, proglašenjem tog pojma za reč godine, priznata moć milenijumske generacije.

Ovu reč je pre gotovo 50 godina skovala tadašnja urednica časopisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Vog" Dajana Vrilend, a korišćena je za opisivanje pojava među kojima je bio i porast podrške mladih britanskoj Laburističkoj stranci i izboru lidera od 30-ak godina starosti u Francuskoj i na Novom Zelandu.

Oksford juniverziti pres (Oxford University Press) svake godine prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja odražava raspoloženje koje je obeležilo godinu.

Predsednik Oksfordovih rečnika Kasper Gratvol izjavio je da reč "mladotres" tek treba da se učvrsti na američkom tlu, ali čvrsti dokazi u Britaniji govore da ta reč uzima maha.

"U reči 'mladotres' pronanalazimo izvesnu nadu u moć promene, a usput je i zabavna u lingvističkom smislu", objašnjava konsulant Oksfordovih rečnika Sjuzi Dent, zaključivši da je ova reč prava nota za završetak jedne teške godine pune podela.

Reč godine 2016. bio je termin "postistina" (post-truth).

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.