Miroslav Maksimović otvara Brankovo kolo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Maksimović otvara "Brankovo kolo"

NOVI SAD - Najveća pesnička manifestacija u jugoistočnoj Evropi, "Brankovo kolo", koja se ove godine održava 38. put, biće otvorena u svečanoj sali Karlovačke gimnazije, u petak u 11 časova, rekao je na konferenciji za novinare direktor "Brankovog kola" Nenad Grujić. "Brankovo kolo" otvoriće ugledni pesnik Miroslav Maksimović, raniji dobitnik "Brankove nagrade" i mnogih drugih književnih priznanja,

Na tradicionalnom skupu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se 38. put priređuje u čast Branka Radičevića (1824-1853) i slavu poezije, u više od 30 programa na različitim mestima u Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, do 14. septembra nastupiće nekoliko stotina književnika i umetnika iz naše i desetak drugih zemalja, rekao je danas Grujičić na konferenciji za novinare.

Na svečanom otvaranju "Brankovog kola" u Karlovačkoj gimnaziji, o Branku će govoriti mnogi pesnici i umetnici a potom će na terasi galerije "Karom" biti otvorena izložba slika Mihajla Miloševića "Od Branka do Duška", na kojoj će biti predstavljeni portreti pesnika, od Branka, Njegoša i Zmaja, do Duška Trifunovića.

Prve večeri manifestacije u novosadskoj Gradskoj biblioteci biće organizovan susret s laureatima nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" Rankom Jovovićem i Emsurom Hamzić, koji su ovogodišnji dobitnici jednog od ukupno tri priznanja "Brankovog kola".

Nagrada "Stražilovo", namenjena mladim pesnicima, svečano će biti uručena laureatima Steli Manasijević, Marku Kovačeviću i Branimiru Kršiću na Stražilovu u subotu, posle polaganja cveća na Brankov grob.

Međunarodna nagrada koja nosi naziv "Branko Radičević" biće uručena rumunskom pesniku Nikiti Danilovu na zatvaranju manifestacije, takođe u Karlovačkoj gimnaziji.

Tema ovogodišnje manifestacije biće "Poezija i mediji", tradicionalni filozofski simpozijum nosi naziv "Smisao filozofije i smisao u filozofiji" a u okviru ovog "Brankovog kola" biće priređen i program "Sećanje na Olju Ivanjicki", nedavno preminulu slikarku čiji se legat od oko 20 portreta pesnika nalazi u toj instituciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.