Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihailović: Uzrok bunta je strah od pada naniže

Sociolog i istraživač javnog mnjenja Srećko Mihailović rekao je da se političko nasilje iz Skupštine Srbije prelilo na ulicu, a da se nezadovoljstvo građana neće kanalisati u opsežnije proteste zbog uverenja "da će nam biti uskoro bolje, samo od sebe".

Govoreći o subotnjem protestu "Stop krvavim kopšuljama", on je za "Danas" ocenio da se ulično nasilje i protesti po pravilu javljaju kao odgovor na "sistematsko političko nasilje", ali da to nije jedini razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji može da uzrokuje masovne proteste ili bune.

"Česti su razlozi koji proizilaze iz materijalne bede, iz masovnog gubitka društvenog položaja, u sociološkom smislu iz 'deklasiranja' čitavih društvenih grupa, kao što je primer kod nas nestajanje srednje klase, čiji su se retki članovi popeli naviše, a ogromna većina spustila naniže", kazao je Mihailović.

On je naveo i da nacionalistički stavovi pojedinih političkih organizacija koje su učestvovale u protestu mogu da transformišu "autentičnu bunu, izazvanu materijalnom bedom, političkim nasiljem, osećanjem bizizlaznosti" u nacionalni protest.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "među demonstrantima prepoznao srednju klasu", Mihailović je rekao da se "ne buni neko kome je dobro ili kome je mnogo loše".

"Ako to nekoga podseća na srednju klasu, neka mu. Ovo doduše jeste neka 'sredina', ali sredina u propadanju", kazao je Mihailović.

Inače, novi protest protiv zakazan je za subotu, 15. decembar u Beogradu, ovaj put pod parolom "Hajde da se prebrojimo". A kako su televizije izveštavale sa prvog možete čitati OVDE.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.