Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 20:05

Merijam-Vebster rečnik proglasio "pandemiju" za reč godine

"Merijam-Vebster rečnik", koji se izdaje u SAD, proglasio je "pandemiju" za reč godine na osnovu broja pretraga u svom onlajn izdanju.

U saopštenju se navodi da je "pandemija" među rečima koje su bile tražene izuzetno veliki broj puta preko interneta.

Ova reč potiče od grčkog "pan", što znači "sve" i "demos", što znači "narod". Interesovanje za nju počelo je da raste u januaru, kada su SAD registrovale prvi slučaj zaraze virusom korona.

Na dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila da je nova bolest dostigla nivo pandemije 11. marta, broj pretraga za ovom reči povećan je za 115.806 odsto.

Među ostalim kandidatima za reč i izraz godine bili su "virus korona", "karantin" i "asimptomatski".

Kolinsov rečnik engleskog jezika u oktobru je proglasio "zatvaranje" (lockdown) za reč godine.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.