Međunarodni pozivi skuplji i do 50 odsto?

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2016, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni pozivi skuplji i do 50 odsto?

Telefoniranje fiksnim telefonom s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom moglo bi da poskupi od 1. maja i do 50 odsto.

Takođe, uskoro bi mogle da budu povećane i cene razgovora sa Austrijom i drugim državama Evropske unije. Razlog, kako piše Kurir, jeste odluka ovih zemalja da povećaju cenu uspostavljanja dolaznih poziva iz Srbije, koje naplaćuju od domaćih operatora, pa neki od njih zbog toga već pripremaju nove cenovnike svojih usluga.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Na mukama

"Povećanje cena pogodilo bi veliki broj građana s obzirom na to da najveći broj poziva iz Srbije prema inostranstvu ide u Hrvatsku, Crnu Goru, BiH, Makedoniju i ostale zemlje EU. Operatori u Srbiji biće na velikim mukama jer su im kompanije iz ovih zemalja prilično povećale cenu uspostavljanja poziva iz naše zemlje", kaže sagovornik lista.

U jednoj kompaniji nezvanično su rekli da razlog za poskupljenje treba tražiti u nameri EU da ukine roming, što će drastično smanjiti prihode telekomunikacionih kompanija.

"Kako bi gubitak nadoknadile, u toku prošle godine počele su da uvode različite cene prijema poziva u svoju mrežu u odnosu na to da li poziv potiče iz EU ili zemalja van EU. Kao rezultat toga, operatori u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji povećali su cenu prijema poziva u svoje fiksne mreže. Hrvatska je među prvima uvela praksu različitih cena za zemlje članice i zemlje van EU. Ovaj primer su sledile i druge zemlje EU, ali i Makedonija, i BiH. Samo u Hrvatskoj cena ka fiksnoj telefoniji povećana je 300 odsto", objašnjavaju u jednoj kompaniji.

U Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije kažu da od domaćih operatora još nisu dobili zvaničnu informaciju o promeni cene međunarodnih odlaznih poziva. "Cena međunarodnih poziva formira se slobodno, na osnovu bilateralnih komercijalnih ugovora između domaćih operatora i njihovih inostranih partnera", dodaju u Ratelu.

U agenciji podsećaju da su propisali maksimalne cene usluga mobilnih operatora u romingu, ali ne na osnovu svojih ovlašćenja, nego nakon što su ministri telekomunikacija zemalja iz regiona koje su kandidati za ćlanstvo u EU potpisali međudržavni ugovor koji je to predvideo.

Autor: Kurir

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Međunarodni pozivi skuplji i do 50 odsto?

Izvor: OkRadio.rs, 01.Apr.2016

Telefoniranje fiksnim telefonom s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom moglo bi da poskupi od 1. maja i do 50 odsto. Takođe, uskoro bi mogle da budu povećane i cene razgovora sa Austrijom i drugim državama Evropske unije. Razlog, kako nezvanično saznajemo, jeste odluka...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.